Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnt när Åkesson gästade Skaraborg

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Lördagens torgmöte i Lidköping med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förlöpte utan några incidenter. Enda störningen var de 25-tal motdemonstranter som då och då buade och ropade slagord.

Under de senaste veckorna har SD:s partiledare Jimmie Åkesson besökt flera orter i landet för att hålla valtal. På lördagen var det Skaraborgs tur. Då gästade Åkesson Lidköping.

Intresset för hans tal var relativt stort, trots att ett ihållande regn fick flera att lämna platsen efter ett tag. Polis på plats uppskattade att omkring 300 personer samlades på Nya stadens torg för att lyssna.

Men alla var inte supporters. Där fanns också bland annat representanter för Ung Vänster Skaraborg, som uppmanat till protest mot det de kallar rasism. Ett 25-tal hade hörsammat kallelsen.

– Man får göra det man är bekväm med. Det här är ingen organiserad demonstration, förklarade en kvinnlig representant för Ung Vänster, som höll i en banderoll med orden "Mindre rasism, mer feminism".

– Det behövs en kontrast till Sverigedemokraterna. Det är jätteviktigt att markera vad vi tycker, fortsatte Felicia Sundblad, som höll i andra änden av banderollen.

Precis bredvid henne stod Martin Sohlberg, riksdagskandidat från Skaraborg för Miljöpartiet, med ett paraply över hennes huvud.

– Ja, jag var här på torget för att valtala när jag såg deras banderoll. Den ställer jag helt upp på och jag tyckte synd om dem att de skulle stå i regnet, förklarar han.

Under torgmötet talade Jimmie Åkesson bland annat om hur partiet vill minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället samt skapa en bättre välfärd och sjukvård.

Då och då avbröts hans tal av slagord från motdemonstranterna och när åhörarna applåderade partiledaren hördes burop från meningsmotståndarna. När de blev för högljudda ingrep poliserna på plats.

– De behövde dämpa sig lite, förklarar en polis på plats.

Polisen hade förberett sig väl inför mötet och hade flera patruller på plats, redo att gripa in om oroligheter uppstod. Det gjorde det inte. Efter mötet försvann de flesta åhörarna från platsen och efter några ilskna rop mellan motdemonstranter och några SD-supporters valde också de att lämna torget.

– Vi är nöjda med insatsen. Allt har gått lugnt till väga. Vi har haft en dialog med motdemonstranterna, som har fått uttrycka sig lugnt, säger polisinsatschef Magnus Larsson efter mötet.

Några gånger störde dock ropen. Det berättar ett äldre par som kommit till torget för att lyssna till Jimmie Åkesson.

– Det var lite svårt att höra emellanåt, förklarade de.

Någon oro eller rädsla för att det skulle uppstår bråk, kände de inte.

– Nej, det är vi för gamla för, säger paret med en blinkning.

Även Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU Skaraborg, var på plats för att protestera mot Sverigedemokraternas politik. De valde dock en mer stilla sätt.

Vid sitt tält bjöd de på korv och bröd, godis och ballonger.

– VI är här för att erbjuda ett alternativ, vi tror inte att alla är bekväma med att SD är här, förklarade ordförande Lina Ahl.

– Framför allt vi vill skapa en trygg stämning, inflikar kollegan Jessica Hällström.