Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Make Parken great again!

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Hur ser Falköping ut ur ungdomarnas perspektiv? Det är ingången i de insändare som elever i år 2 på Ållebergsgymnasiets ekonomiprogram under en del av vårterminen har arbetat med inom ämnet svenska. Detta är en av insändarna som skrevs.

Sena utekvällar, folkfyllda massor, och ungdomar som har “the time of their lives”. Vem hade inte velat ha tillbaka ett glädjefyllt Folkets Park? Roxette, Orup, E-type och Magnus Uggla är bara några av dåtidens kändisar som fyllde parken med rekordhöga siffror. Enligt folkparksikonen Gunnar Johanzon samlades hela 5 292 personer i Folkets Park när Orup var på plats. Detta antal är lika stort som en tiondel av publiksiffran på den superstora festivalen Summerburst som arrangeras varje sommar i storstäderna Stockholm och Göteborg. Hur många av er föräldrar får inte en bra känsla i hela kroppen och vill att era barn ska få uppleva samma sak som ni gjorde?

Familjelördag, Malta-Johanna marknad, Konstnatten och en massa aktiviteter för de äldre, nu är det ungdomarnas tur! Enligt LUPP-rapporten 2016 som är gjord av Falköpings kommun är det cirka en tredjedel av eleverna i årskurs 8 och år 2 som tycker att det saknas fritidsaktiviteter. Folkets Park är det absolut mest ultimata som skulle kunna liva upp ungdomslivet i vår stad. Det är dags att öppna parken igen och detta genom att kickstarta med en stor artist som drar mycket publik. För denna succéstart tycker jag kommunen och företagen i Falköping ska gå in med sponsring. Detta för att främja ungdomslivet i Falköping och bidra till en start på något stort!

Att boka artister till en så liten stad som Falköping varje helg förstår jag kan vara svårt. Men för att hålla parken vid liv kan man kombinera spelningar med temakvällar eller andra festligheter varannan helg. Istället för att våra ungdomar ska behöva sitta hemma och spela datorspel eller kolla på Youtube tror jag det är viktigt att vi har någonstans att gå på kvällarna. Inte endast för det sociala utan också för hälsan. Det är viktigt att ha saker att hitta på och saker att se framemot. Annars är det lätt att som ung bli uttråkad och må dåligt. Jag tror även att om Falköpings nattliv inte ändras på kommer många flytta härifrån.

Jag säger inte att ett nyöppnande av Folkets Park och stora artister skulle dra hit 5 000 åskådare vid första spelningen. Men det skulle åtminstone attrahera väldigt många ungdomar i Falköping som inte har någonting att göra på helgerna. Att boka stora svenska artister till Folkets Park skulle även leda till att ungdomar från andra städer skulle söka sig hit. Jag och mina vänner har åkt ända till Lund och Mölndal för att se artister. Vad säger då att ungdomar från andra städer inte skulle kunna söka sig till Falköping? Tågtrafiken till och från Falköping är mycket bra då det är en knutpunkt. Det finns dessutom många närliggande småstäder runt om Falköping som även de saknar tillräckligt med aktiviteter från ungdomar. I en artikel från Falköpings Tidning kan vi läsa om hur hela 200-300 ungdomar år 1986 stod och väntade på Skövde Central för att åka hit och kolla på Magnus Uggla. Ett nyöppnande av parken skulle inte bara leda till knytande av band mellan ungdomar från olika städer utan även ett ökat turisttryck till lilla Falköping.

Det är dags att ta tillbaka det som en gång i tiden var en succé, Folkets Park. Ungdomar kommer få ett ställe att tillbringa helgerna på, som har varit så efterlängtat, och det kommer även attrahera ungdomar från andra städer. Make Parken great again!

Hanna