Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma upprörd över beslutet att lägga ner crossgymnasiet

Skövde kommuns beslut att avveckla riksidrottsgymnasiet för motocross och enduro skapar stor oro och upprördhet bland berörda elever och föräldrar. – Det här är ett sådant fruktansvärt svek från Skövde kommun mot våra ungdomar, säger Helena Lüning, mamma till en elev som går årskurs två på utbildningen.

Skövde kommun startade satsningen på motocross- och endurogymnasiet efter att Fågelviksgymnasiet i Tibro, där utbildningen tidigare getts, lades ner. Då tog Skövde kommun över utbildningen och skrev avtal med Svenska Motocross- och Snöskoterförbundet (Svemo) i mars 2017.

Men bara drygt ett och halvt år senare beslutades att utbildningen ska läggas ner efter vårterminen 2019 och de elever och föräldrar som berörs känner sig svikna av Skövde.

– Min son går i årskurs två och var en av de första som började i Skövde. När vi gjorde valet efter att utbildningen lagts ner i Tibro undrade vi hur det skulle bli nu, men i Skövde var man verkligen tydliga, alla i ledande befattning sa att det här ska vi nu få till och att det ska bli jättebra. Sedan går det ett år och då väljer man att säga upp avtalet, säger Helena Lüning vars son går i årskurs två.

De är nu oroliga för utbildningen och är besvikna på att Skövde kommun. Eleverna i årskurs två och ett behåller sina platser på respektive gymnasieprogram, men kommer inte få någon motocross och enduro på schemat. Ett 20-tal ungdomar berörs, ungdomar som i många fall flyttat till Skövde för att kunna utvecklas i den sport de brinner för.

– Att ingen ungdom från Skövde går där är värre, det är ungdomar som kommer från Umeå, Stockholm och så vidare.

Helena Lüning tycker att Skövde kommun ska fullfölja avtalstiden och ha kvar motocross- och endurogymnasiet för de ungdomar som påbörjat utbildningen.

– Det är så dåligt, Skövde är en framtidskommun med otrolig tillväxt. Kan man inte bara ansvar så de här tjejerna och killarna får göra klart sin utbildning?

De har inte fått besked om vad som händer nu med deras utbildning och undrar hur Svemo ska lyckas hitta en ny kommun som vill driva riksidrottsgymnasiet och skriva avtal på bara åtta månader.

– Vi har inte fått några riktiga svar på vad som händer nu. Det är så dåligt skött och jag känner mig så besviken. Min son älskar Skövde och hela konceptet, gymnasieskolan är fantastiskt bra och det är bra lärare. Vi hade till och med tittat på att flytta till Skövde, säger Helena Lüning.

Någon flytt för familjens del blir det inte nu.