Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick prostata bortopererad i onödan - drabbades av urinläckage och erektionsproblem

Flera män drabbades när Unilabs blandade ihop prostataprover. En av dem opererades i onödan med urinläckage och erektionsproblem som följd.

Unilabs har anmält händelserna till Inspektionen för vård och omsorg. Det ena fallet inträffade i juni förra året men uppmärksammades inte förrän i oktober. Två prostataprover hade blandats ihop i laboratoriet på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Det innebar att en man fick sin prostata bortopererad trots att han inte hade cancer. Efter operationen drabbades han av erektionsproblem och urininkontinens. Den andre mannen fick sin cancerdiagnos och behandling fördröjd. Enligt anmälan ska han dock må bra idag.

Den andra förväxlingen ska ha skett i december 2017 och upptäcktes i juni året därpå.

Även här opererades prostatan bort på en man som senare visade att han inte hade cancer. Mannen drabbades av komplikationer efter ingreppet med bland annat infektioner. Det ledde till lång vårdtid på sjukhus och det tog sex månader innan han var återställd. Den andre personen fick besked att han inte hade cancer. När det stod klart att proverna blandats ihop, togs nya prover. De bekräftade cancer och mannen opererades sex månader senare.

Hampus Eklöf är röntgenläkare och medicinsk ansvarig för patolog och radiologi inom Unilabs.

Han säger att förväxlingarna var mänskliga misstag.

– Det kan hända i alla verksamheter men det får jobbiga konsekvenser inom vården. Alla som jobbar på laboratoriet måste hålla ordning, följa spår och koppla rätt bitar till rätt remiss.

Unilabs som har verksamhet i hela Sverige, hanterar en miljon prover per år. 50 000 av dessa är prostataprover.

– Att prover förväxlas är ett jätteproblem. Det är inget nytt och det händer inte bara hos oss. Det finns många rutiner för att det inte ska hända men det går ändå inte att till hundra procent utesluta att det blir ett mänskligt misstag.

Vad har gjorts för att det inte ska hända igen?

– Vi har gått igenom rutinerna, utbildat och informerat personalen. Det här handlar om enkla mänskliga misstag mänskliga. Vi har inte identifierat fel i systemet, inte heller kunnat se att det saknas kompetens. I höstas bytte vi också hela datasystemet - en stor och dyr åtgärd - som innebär färre manuella steg vilket minimerar riskerna.

Hur påverkar händelser som dessa förtroendet för er ?

– Vi lever på att ha gott rykte bland de som skriver remisser och bland patienterna och att de har förtroende för oss. För oss är det oerhört viktigt att säkerställa patientsäkerheten, annars tappar vi kunder och tappar vi kunder så tappar marknad och då är vi borta. Risken för misstag har åtgärdats, bland annat med det nya datasystemet.

Enligt Hampus Eklöf är komplikationer som urinläckage och erektionsproblem vanliga efter en prostatacanceroperation. I de allra flesta fall går problemen över efter tre till sex månader.

De män som opererades i onödan får ersättning enligt de riktlinjer som finns inom vården och där det görs en värdering från fall till fall.