Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många djur svälter när snön ligger kvar – så kan du hjälpa dem på traven

Snön ligger fortfarande tät på många ställen runtom i landet. Många djur har därför svårt att hitta mat – men det finns flera sätt som du kan hjälpa dem på. – Vi kan hjälpa dem ordentligt, men det är en del man måste tänka på, säger Henrick Blank, enhetschef på Landenheten, Länsstyrelsen i Jönköping.

Vintern håller fortfarande ett hårt grepp om Sverige. Det ställer till det för många djur. Kylan i sig är inte ett problem för de flesta djur, men snön gör det svårt för vissa arter att hitta mat.

– Det är framförallt fåglar och mindre däggdjur. Vi har fått ovanligt många samtal om påträffade döda fåglar som ugglor och örnar. Snön håller maten undan från fåglarna och de börjar bli desperata efter mat nu, sedan kommer flyttfåglarna tillbaka och då blir det ännu hårdare konkurrens om maten, säger Henrick Blank.

Det har även kommit in många anmälningar av döda djur.

– Dels dör rådjuren av svält, men snön gör det också svårt för dem att fly från rävar och andra däggdjur. Det har kommit in ovanligt många rapporter av döda djur som rådjur och vildsvin, vilket beror på vädret. Vid denna tid ska det egentligen finnas mängder av mat, men nu får de svälta ännu längre, därför lämnar de skogen och kommer allt närmare tätorterna

För de som vill hjälpa djuren finns det en del saker att tänka på.

– Det är inget fel att utfodra djuren, men tänk på att det kan locka till sig väldigt många djur som stannar kvar även när våren nalkas. Kolla med grannarna om det är okej först, djuren kan börja äta på träd och andra växter i trädgårdarna om man vänjer dem för mycket.

Fågelmat, havre och fruktrester är bra exempel på mat som man kan lägga ut till djuren.

– Tänk på att inte lägga ut mat som istället blir till skräp, exempelvis skal från frukter. Det ska vara ätbart för djuren. Det är också bra att tänka på att inte sprida ut maten för mycket, ha allt på ett och samma ställe. Djuren är bra på att själva avgöra vad de kan äta eller inte, så man behöver inte oroa sig om vad man ger för mat.

Blank vill också varna för trafiksituationen när djuren börjar bli desperata efter mat.

– Eftersom snön ligger kvar på marken så väljer många djur att ta sig fram på de skottade vägarna istället. De rör sig också på ovanliga tider då de desperat letar efter mat, därför bör man vara extra försiktig på vägarna såhär års.