Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fall av olovliga intrång på skjutfältet: ”Förenat med livsfara”

Människor ignorerar skyltning och tar sig under vägbommar in på skjutfältet när det är stängt. Fast det är ett lagbrott och förenat med livsfara. – Det är förhållandevis få, men det skulle vara förödande om någon skulle skadas eller bli dödad, säger Lars Ryderman, chef för garnisonsenheten på Skaraborgs regemente.

Lars Ryderman är ansvarig för de garnisonsgemensamma resurserna och övnings- och skjutfält.

Han tar med tidningen till en av de skyltade infarterna till skjutfältet. Det är en jättelik skylt som tydligt talar om vilka restriktioner och förbud som gäller när fältet är stängt.

Lars Ryderman förklarar att Försvarsmakten på sätt och vis "lånar" marken av allemansrätten och när det inte sker några övningar på fältet så har allmänheten tillgång till området.

Gula förbudsskyltar på rad markerar gränsen för var man inte får gå in.

– Där är det förenat med livsfara att gå in när fältet är stängt, säger Lars Ryderman.

Inne i terrängen övar soldater på att skjuta med exempelvis handeldvapen och granatkastare, eller med att kasta handgranater. Det betyder att det finns en uppenbar risk att man hamnar i deras så kallade målområde och blir träffad.

– På de stora skyltarna vid infarterna till området finns information om när vi övar och då fältet är stängt. Den informationen finns även på Försvarsmaktens hemsida.

På de ställen på skjutfältet där allmänheten får vistas är det ändå värt att tänka på att det inte är tillåtet att elda, hacka i marken med spett eller dylikt och man ska inte plocka upp något som man inte vet vad det är för något.

– Det kan ligga rester av ammunition i marken som inte detonerat.

Lars Ryderman förklarar att det inte är något stort problem med intrång på skjutfältet, men att det händer då och då.

– Vi har haft en del intrång och i vissa fall har det varit ren tur att det inte lett till något allvarligt. Här i Skövde har vi haft cyklister som passerat stängd grind när det pågick skarpskjutning strax innanför. Men tack och lov lyckades vår personal få stopp på de här killarna.

Han förklarar att om man ger sig in på avspärrat område så riskerar man att hamna i målområden där det är meningen att kulor ska träffa.

– Det är inte så ofta det händer. Men konsekvenserna kan bli stora. Det vore förödande om vi skulle råka skada någon eller till och med döda någon, säger Lars Ryderman.

När skjutfältet inte är stängt är det tillåtet för allmänheten att röra sig på området enligt allemansrätten och titta på den fantastiska naturen.