Tillsammans med Annika Gustafsson är hon administratör för Reko-ring Skövde. Den i våras och blev snabbt störst i Sverige. Idag har reko-ringen nästan 8600 medlemmar och är fortsatt störst i landet.

Idén kommer från Finland och går ut på att konsumenten handlar direkt från . Beställningen görs via Facebook och sedan hämtar och betalar man sina varor vid en viss tid på en överenskommen plats. I Skövde sker överlämningen av varor vid varannan onsdagskväll. På sommaren samlas reko-ringen varje vecka.

Nu är det framför allt kött och rotsaker som säljs och finns och på sommaren är det alla grönsaker, berättar Victoria Svensson.

Själv handlar hon gärna nötkött, mjölk, yoghurt, rotfrukter och grönsaker. Hon tycker att hon och familjen har fått större respekt för maten på så sätt att de inte gärna slänger mat numera.

Man använder upp det man har köpt: ”Nu känner jag den här producenten. Jag kan inte hälla bort den här mjölken".

Det har också blivit så att familjen planerar vilken mat som ska lagas utifrån vad som finns tillgängligt, snarare än att bestämma vilka rätter som ska lagas och sedan handla ingredienserna.

Man får tänka om lite.

Victorias barn har också blivit mer medvetna.

De vet var yoghurten är ifrån. De är jätteintresserade.

I hela Sverige finns nu omkring 50 reko-ringar, med ett totalt medlemsantal på 100 000. En del av producenterna i Skaraborg säljer sina varor i flera olika kommuners reko-ringar. Reko-ring Skövde är som sagt störst i Sverige om man ser till medlemsantalet, men här finns också många passiva medlemmar, av någon anledning.

Vi klurar lite på hur vi ska få folk att komma och handla på en parkering i mörkret, säger Victoria Svensson, som ändå försäkrar om att det blir en mysig känsla när alla producenterna samlas, som en marknadsgata.

Vi vill visa att det inte är så svårt.

Victoria Svensson och Annika Gustafsson är administratörer även för reko-ringarna i Falköping, Skara och Mariestad. De har omkring 2500 medlemmar vardera och ibland är dessa personer faktiskt mer köpstarka än medlemmarna i Skövdes reko-ring.

Det tas emot jättebra i de mindre städerna. En del producenter har haft försäljningsrekord i Mariestad, till exempel.

Till Reko-ring Skövde finns ett 70-tal producenter knutna, men alla brukar inte vara med vid ett och samma tillfälle. I snitt brukar omkring 20 producenter delta.

För sitt ideella arbete med Reko-ringarna har Victoria Svensson och Annika Gustafsson fått ta emot både Skövde Kommuns Miljöpris och Falköpings kommuns pris för Hållbar utveckling.