Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste spara 102 miljoner till

Under torsdagens styrelsemöte för Skaraborgs sjukhus var huvudpunkten nya besparingar. Över 100 miljoner ska sparas och drygt en tredjedel av detta genom minskad användning av personal från bemanningsföretag.

Under torsdagen tog Skaraborgs Sjukhus styrelse beslut om ett sparpaket på drygt 100 miljoner kronor fram till och med nästa år. Sparåtgärder är redan igång, men har inte varit tillräckligt effektiva för att åstadkomma "en effektiv vård med ekonomi i balans både på kort och lång sikt".

Nu har ytterligare ett sparpaket tagits fram och den största enskilda posten handlar om en minskning av inhyrd personal från bemanningsföretag. I år ska 8,6 miljoner sparas på detta och nästa år hela 28 miljoner. Att inte tillsätta vakanser, eller ersätta medarbetare som slutar, ska spara ytterligare 4,8 miljoner i år och 6,3 miljoner nästa. Ännu en stor post handlar om effektivisering och samordning vilket beräknas spara 1,7 miljoner i år och 14 miljoner 2019.

Övriga besparingar handlar om minskade kostnader för läkemedel, minskad övertid, mindre lönetillägg, minskad kostnad för köp av MR-undersökningar samt städtjänster och ökad försäljning av olika tjänster. Tillsammans ska dessa åtgärder spara in 24 miljoner i år och 78 miljoner nästa år. Tuffa sparkrav på en redan pressad verksamhet.

– Personligen tycker jag att det blir väl tufft. Det vi beslutat om nu räcker ändå inte till om vi ska nå nollresultat. Men vi är bara utförare och måste förhålla oss till den verklighet vi få. Med de krav vi har på oss kommer ytterligare åtgärder att krävas, summerar vice ordförande Johan Ask, S.

Under hösten ska hela vårdstrukturen i regionen analyseras.

– Vi får se vad omställningsarbetet resulterar i. Där kan vi själva påskynda vissa delar vad gäller färndringar och effektiviseringar, så jag är ändå positiv, säger SkaS ordförande Ulla-Britt Hagström, L.

Personalbostäder säjs

En annan sparåtgärd som beslutades var att sälja de sju bostadsrätter SkaS äger och använder som personalbostäder i Lidköping. Dels står två tomma och tickar pengar, dels behöver samtliga rustas upp. Att sälja dessa och istället hyra vid behov ses som en bättre lösning.

"Frivillig" deltid

Resultatet av en kartläggning förekomsten av deltidsarbete inom SkaS redovisades. Vad det handlar om är arbetsuppgifter där den anställde själv valt deltid då heltidsarbete upplevs som för psykiskt eller fysiskt krävande. Resultatet blev att 148 anställda arbetar deltid, varav 54 anger att skälet till deltidsvalet är att arbetet är för krävande. I den gruppen finns 49 sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och läkare.

I gruppen heltidsanställda som valt att gå ner i arbetstid av samma skäl är motsvarande grupp vårdpersonal 108 anställda.

Bakgrunden till kartläggningen är en motion av Karin Engdahl, S, som menade att många fler skulle orka arbeta heltid med bättre arbetmiljö och organisation.