Diakonins hus i Fredriksbergskyrkan har kan hjälpa minst 120 behövande familjer i Falköping med mat till jul. Detta tack vare Coops matkassar som tack vare sponsring från butiken och en rad leverantörer har bekostats av privatpersoner och organisationer till en tredjedel av kostnaden.

Totalt handlar det om mat till 120 familjer och hushåll, som får två rejäla matkassar plus potatis.

– Men vi kan hjälpa ännu fler, bland annat presentkort och liknande, berättar diakonen Tina Redin, en av dem som var med och tog emot kassar på torsdagmorgonen, när Lions Club Ålla kom med sin storleverans.

Lionsklubben har använt insamlade medel från bland annat bollracet och julistadaktiviteter till att köpa 30 omgångar av Coop-kassarna. I praktiken innebar det att det hårt arbetande gänget i gula jackor bar in 60 kassar och potatispåsar därtill.

Svenska kyrkan hade sin ”Diakonins insamling” i den aktuella matbutiken förra fredagen. Där kunde allmänheten köpa julbordstallrik för en valfri summa pengar (dock minst 20 kronor). Totalt fick kyrkan in 11.035 kronor på den insamlingen och pengarna går också till julmat och presentkort.

Matkassarna fördelas nu av Diakonins hus till dem som inte har råd att sätta egen guldkant på i jultid.

– Vi känner ju till många av dem. Övervägande del av dem som får kassar är barnfamiljer, men vi lämnar även ut kassar till ensamstående och äldre, berättar Tina Redin och lägger till att pengar från den här insamlingen som blir över när alla påsarna har bekostats omvandlas till presentkort på Coop.

De används i det diakonala stödet framöver.

Dessutom bidrar Lions Club Falköping med 15 000 kronor som Svenska kyrkan använder till presentkort hos Aktiv Handel.

– De fördelar vi till barnfamiljerna så att varje barn får en julklapp, meddelar diakonen.

Lions Club Ålla anlände på torsdagen till Fredriksbergskyrkan med 60 matkassar till behövande i Falköping i jul. Mailyn Hagman, Anne Sjöling, Elisabet von Essen, Karin Wiberg och Gudrun Helmersson hörde till dem som gladde sig åt det tunga arbetet denna morgon.