Västra Götalandsregionen genomför fyra gånger om året matsvinnsmätningar på samtliga sjukhuskök och restauranger, inklusive Skaraborgs sjukhus i Skövde som förutom den egna verksamheten även förser sjukhusen i Falköping, Lidköping och Mariestad med måltider. Siffror som sammanställs fyra gånger om året för att sättas i kontext till regionens handlingsplan.

LÄS MER: Så mycket mat slänger kommunernas storkök

LÄS MER: Dumpstringprofilen: Det måste bli dyrt att slänga mat

Får inte bli utan

Mätningar från i mitten av september visar att man under vecka 48 slängde totalt 1238 kilo mat. 132 av dessa avser den mat som inte sålts på sjukhusens restauranger medan 58 lämnas kvar av dess gäster. 378 kilon bedöms vara produktionssvinn och 669 kilon skickas tillbaka från vårdavdelningarna.

– Vi har jobbat mycket med att minska svinnet sedan vi började mäta 2013, men det svåraste är att undvika överbeställning till avdelningarna. Att få i sig näringsrik mat är viktigt för att kroppen ska kunna läka under en rehabilitering, så man vill inte riskera att någon patient blir utan, säger Lars Berko, miljöstrateg på Västra Götalandsregionen.

Erbjuder alternativ

För att undvika allt för stora överbeställningar har köket börjat producera färdigrätter som avdelningarna kan förvara i frys eller kyl om situationer som de skulle uppstå. Samtidigt är man medveten om att en viss procent svinn går aldrig att undvika då många patienter saknar aptit.

– I genomsnitt lämnar patienterna kvar 28 procent av sin portion. Ett mål varm mat är inte alltid enkelt att få i sig om man inte mår bra, men även där försöker köket erbjuda alternativa, näringsberikade mellanmål för att undvika överbeställning.