Knistad Herrgård byggdes i början av 1700-talet. Det få vet om är att huvudbyggnaden byggdes på en kyrka som är från 1300-talet.

Den har länge använts som vinkällare, men den senaste tiden har den restaurerats och nu lanseras ett helt nytt koncept.

– Vi vill utnyttja lokalerna bättre och tidigare var det lite problem med exempelvis akustiken, men med hjälp av renoveringen har vi fått ordning på det. Vi arbetar in i det sista, men tanken är att vi ska ha invigning på fredagseftermiddagen, säger den nya hotellchefen Carola Stridh.

Att göra något åt lokalen har funnits med ganska länge, men konceptet är relativt nytt.

– Vi är lite impulsiva här på Knistad, fortsätter Carola Stridh.

Inför nysatsningen kommer man också att öka samarbetet med vinleverantören och restaurangchefen Peter Hufvudsson kommer att ansvara för den delen.

– Det här är något vi brinner för, konstaterar Carola.

Det kommer finnas tre olika delar i den stora vinkällaren som fått namnet Bacchus.

• 1. Om man vill välja ett vin från vinlistan till maten i restaurangen på herrgården får man följa med kyparen ner i vinkällaren och plocka ut sitt eget vin efter tycke och smak.

• 2. Till den stora delen av vinkällaren får man betala en entréavgift, men väl där ingår massor av vad som beskrivs som delikatesser, som är noga utvalda för att passa till vinet.

• 3. Längst in i vinkällaren byggs en exklusive restaurang med endast 12-20 platser. Den får namnet Bacchus Gourme och där skall man kunna avnjuta en middag av hög klass. Det handlar om 5- eller 7-rätters avsmakningsmenyer, framställda av Knistad herrgårds köksmästare Robert Wirdahl.

Knistad herrgård har investerat en miljon kronor i vinkällaren och vill på det sättet ta vara på den kunskap om mat och kultur som finns på platsen.

– Det känns mycket roligt att få fortsätta utveckla Knistad. Att få ta fram och putsa av den här pärlan som varit lite gömd i källaren känns fantastiskt. Det är ett steg i väldigt mycket som händer och kommer att hända framåt, säger Carola Stridh.