Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljösamverkan östra Skaraborg underlättar för näringslivet

Nu går Miljösamverkan östra Skaraborg ut med ett antal åtgärder som ska underlätta för näringslivet. – Förlängda betalningsfrister och omprioritering av tillsyner är några av möjligheterna, säger förbundschef Pelle Holmström.

Miljösamverkan östra Skaraborg (MÖS) utreder olika sätt att underlätta för näringslivet under den pågående corona-krisen.

– Vi har haft en dialog med politikerna i våra fem medlemskommuner, där vi tittat på om det fanns något vi kunde göra för att hjälpa till, säger förbundschef Pelle Holmström.

Man har nu presenterat ett antal åtgärder som gäller från och med i fredags.

– Ett sätt kan vara att förlänga betalningstidsfristerna för de avgifter som vi har kopplade till våra tillsyner till sex månader.

Ännu är det enligt Pelle Holmström inte så många som kommit in med begäran om förlängning.

– Fast det har ju inte varit känt så länge, och kanske kommer det fler allt eftersom konsekvenserna av krisen blir mer kännbara.

– Dels kan vi hjälpa till med den ekonomiska delen, och det är väl den del som har störst påverkan, och vi kan också titta på nya sätt att nå ut mot kunder. Vi tycker det är viktigt att komma ut med snabba åtgärder och visa att man kan få hjälp.

Man kan även göra andra typer av inspektioner, till exempel ta kontakt och intervjua digitalt i de verksamheter det är möjligt.

– I vissa fall kanske vi också kan prioritera på ett annat sätt, och flytta inspektioner till hösten i stället.

Miljönämnden östra Skaraborg är nämnden för tillsyn, kontroll och prövning inom miljö- och hälsoskyddsområdet samt livsmedelskontroll för kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro.

– Jag kan ännu inte bedöma hur stort behovet är, men man kan väl tänka sig att det är främst livsmedelsföretag som drabbas hårdast av krisen.

– Vi får se vilka företag som hör av sig. Det viktigaste är att vi snabbt kommer ut med information om att vi gör vad vi kan för att hjälpa till, säger Pelle Holmström.