Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monica Green synar valet i Ukraina

Monica Green är på väg till en ort nära den slovenska gränsen. Socialdemokraten är en av tio svenska valbevakare som finns på plats i Ukraina. – Det känns angeläget att göra en insats för ökad demokrati i världen, säger Monica Green till tidningen.

Men hon konstaterar samtidigt att de befinner sig i ett land där konflikten mellan öst och väst fortfarande är mycket påtaglig. Rysslands annektering av Krim har väck protester i hela världen och i östra Ukraina pågår striderna kring Donetsk.

– Dit är det dock inte tänkt att vi svenskar ska resa. Målet är inte att förändra utgången av valet, utan försöka se till att det det hålls öppna och demokratiska val, fortsätter Green.

Har du besökt Ukraina tidigare?

– Jag var här för fem år sedan under presidentvalet och på senare år har landet bytt ledare ganska ofta, konstaterar politikern.

Presidenten flydde

Det började efter Sovjetunionens upplösning 1991, då Ukraina vacklade mellan att behålla nära band till den ryska ledningen i Moskva och att närma sig Västeuropa politiskt och ekonomiskt.

2010 valdes den ryskstödde Viktor Janukovytj till president sedan västvänliga ledare misslyckats med att lösa landets ekonomiska problem. Trots motstånd från Moskva förhandlade han om ett samarbetsavtal med EU. Men när han avbröt samtalen sent på hösten 2013, och i stället vände sig till Ryssland, gick hundratusentals ukrainare ut i protester mot ekonomiskt vanstyre, korruption och bristande demokrati.

Sedan över 100 människor skjutits ihjäl i februari 2014 blev protesterna så starka att Janukovytj flydde till Ryssland. Han avsattes av parlamentet och en ny regering bildades, samtidigt som armén och polisen bytte sida.

Komiker vann

Volodymyr Zelenskyj vann årets presidentval. Han fick i andra valomgången över 73 procent av rösterna mot under 25 procent för den sittande presidenten Petro Porosjenko.

– När Porosjenko vann hade han lovat att ta tag i korruptionen, höja pensionerna och närma sig Europa. Många väljare tyckte inte att de löftena infriats och satsade istället på den kände tv-komikern Zelenskyj, berättar Monica.

Att han tidigarelagt valet till parlamentet menar många beror på att hans egen popularitet kan avta. Därför var det bäst att smida när järnet var varmt.

Inte jämställt

Monica Green konstaterar att situationerna i Ukraina och Sverige skiljer sig åt.

– Jämställdheten har inte kommit speciellt långt i landet och få kvinnor ställer upp i valet. Dessutom lever många under mycket fattiga förhållanden och det finns en uppgivenhet bland många människor.

Parlamentsvalet i Ukraina är planerat att äga rum 21 juli 2019. Alla ukrainska medborgare på minst 18 år har rösträtt i valet, där alla partier med en röstandel på minst fem procent får platser i parlamentet.

Fotnot: Monica Green arbetar för OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.