Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morell (SD): "De kriminella tar allt större plats i vårt samhälle"

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Riksdagsledamoten Thomas Morell ger sin bild av den senaste statistiken från Brå i denna debattartikel.

I dagarna presenterades en sammanställning från Nationella trygghetsundersökningen 2018. Ansvarig för sammanställningen är Brå (Brottsförebyggande rådet).

Dokumentet jag har i min hand bekräftar i allt väsentligt den utveckling vi sett i samhället de senaste åren, brottsligheten ökar inom vissa brottskategorier.

I en av dessa kategorier är utvecklingen särskilt tydlig, sexualbrott!

För personer i åldersspannet 16 till 84 år uppger 6,4 procent att de utsattes för sexualbrott under 2017. Det är en ökning jämfört med 2016 då andelen var 4,7 procent.

Att det i huvudsak är kvinnor som utsätts för den här typen av brott är föga förvånande. Inte mindre än 34,4 procent av kvinnorna i åldersgruppen 16 till 24 år uppger att de utsatts för sexualbrott. För kvinnor i åldersgruppen 25 till 44 år är siffran 13,6 procent.

Ökningen i den här brottskategorin har varit så kraftig de senaste fem åren, att regeringen gett Brå i uppdrag att titta närmare på statistiken.

Tillsammans med många andra har jag under flera år varnat för den utveckling vi ser i samhället.

Kriminella tar allt större plats i vårt samhälle och de grova brotten tenderar att bli allt våldsammare. Varje gång har vi blivit bemötta med argumenten att vi ”svartmålar” tillståndet i landet och att det inte alls har blivit fler brott. Som situationen är nu, går det inte längre att avfärda brottsutvecklingen med dessa argument.

De flesta i samhället torde se åt vilket håll utvecklingen går och nu bekräftar sammanställningen från Brå det många medborgare upplever i sin vardag.

Det måste till kraftfulla åtgärder från samhället för att bryta utvecklingen och bekämpa kriminalitet. Visst, det kommer att vara kostsamt men alternativet kostar avsevärt mer, inte minst i mänskligt lidande.

Förutom ökade resurser till polisen måste lagstiftningen skärpas avsevärt. Grova brott skall generera mycket långa fängelsestraff. Kommunerna måste också gå in mycket tidigare i situationer där det finns grogrund för rekrytering in i kriminalitet.

Att vi idag har barn i 10-årsåldern som fungerar som kurirer i gängens hantering av vapen och narkotika är oacceptabelt.

För egen del kommer jag att göra allt jag kan för att öka rättssamhällets resurser i kampen mot kriminalitet. Bryter vi inte den allvarliga trend vi ser nu, blir situationen än värre i framtiden. Sverigedemokraterna har brottsbekämpning som en viktig del i ett tryggare Sverige!

Thomas Morell, riksdagsledamot Sverigedemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel