Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MUF: Ta hänsyn till brottsoffret istället för gärningsmannen

Straffen ska spegla brottens allvar, allt för länge har Sverige tagit för stor hänsyn till gärningsmännen och allt för ofta har brottsoffrens perspektiv fått komma sist.

I dag får gärningsmannen en generös rabatt på straffet, det innebär att en serievåldtäktsman och pedofil som begått 244 våldtäkter på ett spädbarn behöver bara sitta inne en vecka för varje våldtäkt.

Ungdomsrabatten gäller dömda personer under 21 år och motiveras bland annat av att unga har en outvecklad ansvarsförmåga jämfört med vuxna. Vilket är en oacceptabel motivering. Att dömas till ett straff har olika syften, först och främst skall straff agera preventivt, både för individen och samhället. Brottslingen ska avskräckas från att begå framtida brott efter sitt avtjänade straff.

En annan viktig del av straffet handlar om att brottslingen ska sona för sitt brott genom ett straff som står i proportion till det brott offret blivit utsatt för. Att skapa rättvisa och upprättelse för samhället och offret. Förespråkare för ungdomsrabatten hänvisar till studier som visar att ungdomsrabatt i vissa fall är ineffektivt med längre straff för unga för att avskräcka från fortsatt brottslighet.

Man missar dock en stor del av straffets syfte här. Är straffet verkligen lika avskräckande för allmänheten när det halveras på grund av gärningsmannens ålder? Känner offret att det fått upprättelse? För offrets del spelar det mindre roll ifall gärningsmannen är 21 eller 22 år.

Vi måste tänka mindre på gärningsmannen och mer på vad som är bäst för offret och samhället. I dagens Sverige särbehandlas 18-21 åringar genom straffrabatten. Regeringen måste ta bort den generella straffrabatten för gruppen 18-21 år samtidigt som vi skärper straffen rejält för den som har begått brott upprepade gånger. Vuxna som begår brott ska också behandlas som vuxna av rättsväsendet.

Riksdagen har flertal gånger voterat om att regeringen ska slopa straffrabatten, det tillsattes en utredning 2017, året därpå var den färdig med förslag om att slopa straffrabatten som då skulle träda i kraft 2020. Men Morgan Johansson har sedan dess vägrat att lägga fram förslaget som proposition, den gömdes undan på justitiedepartementet. Hade Socialdemokraterna tagit sitt ansvar och lagt fram propositionen direkt, hade serievåldtäktsmän och pedofiler kunnat få längre straff än vad de får idag.

Zeynab Hussaini, andra vice ordförande MUF Skaraborg

Jesper Eriksson, ledamot MUF Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel