Att flytta Music and production, MOP, från den kommunala sfären till en friskola har varit en framgångsfaktor. Det visar statistiken tydligt.

I fjol hade vi 19 förstahandssökande och musikgymnasiet i Skövde 32, i år är det helt omvänt, konstaterar Kristian Wejshag.

Omvalsperioden till gymnasiet för de elever som går ut nian i vår är precis avslutad och siffrorna visar att MOP är den populäraste musikutbildningen i Skaraborg. Programmet har sedan den första valomgången ökat antalet förstahandssökande från 28 till 33 personer. De slåss nu om 24 platser på Skaraskolan.

Det ger oss ett angenämt läge. Det är få utbildningar som har fler sökande än platser, säger Kristian Wejshag.

Faktum är att ingen musikutbildning i Skaraborg förutom MOP har fler sökande än antal platser. På estetiska programmet med inriktning musik i Skövde är det nu 19 förstahandssökande till 32 platser, i Falköping 9 till 15, i Lidköping 18 till 24, i Mariestad 4 till 16, i Tidaholm 8 till 8 och på den helt nya musikutbildningen Academy of music and business, AMB, i Vara 16 till 56 platser. Men siffran för AMB kan komma att öka eftersom skolan precis som MOP har riksintag och elever utifrån Skaraborg inte finns med i statistiken.

Det kom 30 personer till vår audition och det är väldigt bra för en nyetablerad skola. Min input är väldigt positiv, säger Anna Sjögren, rektor på skolan i Vara.

Hon förklarar att man inte räknat med att fylla alla 56 platser i år, utan precis som systerskolan i Tingsryd kommer att bygga upp verksamheten efter hand.

Vi är en annorlunda skola med ett nytt tänk kring värdegrund och jag tänker att det är viktigt att skapa en skola med hög kvalitet. En sådan etablering tar tid, menar Anna Sjögren och påpekar att utbildningen i Tingsryd nu har över 100 sökande.

LÄS MER: