Hans Kennermark, den kände spelmannen från Sandhemstrakten, och musikern Jenny Gustafsson släppte sin nya platta på ett lite speciellt vis. De tog releasefesten till Göta kanal och bjöd på en musikalisk färd genom Västergötland, bokstavligt talat.

Det handlar ju om musik mellan Vänern och Vättern så vad är lämpligare än att åka ut på kanalen, sa Hans inför släppet.

Hans och Jenny har rotat fram traditionella låtar som inte spelats på länge och spelat in dem på nytt. Bägge spelar fiol på plattan, som innehåller 23 låtar.

En bra låt står för sig själv, den behöver inget annat än melodispelet. Det är ju så de här låtarna har överlevt genom åren. Stämspelet på plattan försöker därför lyfta fram själva karaktären i låten.

Till releasefesten och konserten var det många inbjudna musiker, unga som gamla. Äldst var 95-åriga Sven Ingvar Heij från Mariestad. Hans beskriver honom som en riktig portalfigur för västgötamusiken.

Men det är också många yngre som kommer. Tack vare att det hålls ungdomskurser här finns det många unga spelmän. Musiken är ganska gränslös skulle jag vilja säga.

Hans, som annars släpper plattor bestående av många egna låtar, berättade att den här skivan knappast blir den sista av sitt slag.

Det är tänkt att bli en serie liknande plattor, då denna blir startskottet.

Det som väntar framöver är en ny inspelningssession med Jenny. Trots att det är gamla låtar som spelas lämnar de två sina egna spår på skivan. …

— Det går inte att göra musik utan att få med en egen touch. Det ska funka till de gamla danserna, men musik måste spelas utifrån en själv. Den spännande balansen är att det måste leva samtidigt som man vill vara trovärdig gentemot traditionen. Jag hoppas att det hörs att det också är personligt, sa Hans.