Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedslag i filosofins värld med Skara Senioruniversitet

Det andra nedslaget för terminen inom filosofins tankevärld för de drygt åttiotalet seniorerna var en alltid aktuell fråga om filosofiska perspektiv på tro och vetande, religion och vetenskap.

Föreläsaren Olof Franck med rötter från Skara är docent i religionsfilosofi och universitetslektor vid Göteborgs universitet. Han arbetar framför allt med att utveckla lärarutbildningen. Under många år var han verksam i gymnasieskolan, bland annat I Skövde som lektor i filosofi och religionskunskap.

Han har skrivit flera böcker som handlar om religion och vetenskap. Inom sina forskningsprojekt har han undersökt hur etikundervisningen ser ut i olika länder, hur skönlitteraturen kan vara en grund för etikundervisningen samt hur man skapar trygga arenor i skolans värld vid samtal om religion och vetenskap. Det senare ställer stora pedagogiska krav på lärarna då uppfattningarna om religion och vetenskap i klassrummet kan vara mycket olika.

I vårt land anses kristendom, buddism, hinduism, judendom och islam vara de ledande världsreligionerna. Religionen skapar till skillnad från vetenskapen bilder och tolkningar av verkligheten. Vetenskapen ägnar sig till skillnad från religionen inte åt värdefrågor utan åt fakta.

Inom vetenskapen pratar vi om kunskap medan inom religionen handlar det mer om den samhälleliga meningen, värdet och att leva i en förtröstan.

Olof menar att religionskunskapen i undervisningen måste vara en demokratisk arena för det goda samtalet om olika religioner. Vi har också ett stort behov av mötesplatser i samhället där vi kan tala om livets mysterier och förundras tillsammans.

Efter frågestunden avtackades Olof Franck med en gåva samt varma applåder.

Föreläsningsserien är ett samarrangemang mellan Folkuniversitet och Skara Senioruniversitet.

Omval på alla poster blev det vid det efterföljande årsmötet. Styrelsen består av Birgitta Lundén (ordförande), Jan-Olof Lindqvist (vice ordförande), Elisabet Håstrand Lönnermark (sekreterare), Tore Olsson (kassör), Jane Jönsson, Nils Drejholt och Sonja Lejmark.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel