Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det dags för sommartid – delade meningar om tidsomställningen

På söndag natt är det dags att ställa fram klockan en timme. Men är det verkligen värt det? Tidsomställningen delar åsikterna i två läger.

Den sista söndagen i mars övergår vi till sommartid. Klockan 02 på söndagsnatten vrider vi fram klockan en timme, till 03.00.

Sverige gjorde ett försök med att införa sommartid redan 1916, men det upphörde året efter på grunda av protester från jordbruket. Inte förrän 1980 infördes sommartid igen.

Sedan dess har beslutet diskuterats duktigt. När tidningen på sin Facebooksida frågade vad läsarna tyckte svarade två av tio att sommartiden skulle vara kvar, resten ville ha en och samma tid året om.

Många EU-länder vill också slopa tidsomställningen. Sedan 2001 är tidsomställningen reglerad av EU och samtliga medlemsländer ställer om klockan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober. EU-kommissionen ska utreda om sommartiden ska avskaffas i EU, det kan dock ta flera år innan sommar- och vintertid avskaffas.