Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är lodjursjakten igång: ”De har försökt slå hål på våra argument för jakt”

På söndagen börjar lodjursjakten och totalt sex djur får fällas i Västra Götaland. – De yrkanden om att stoppa jakten som organisationerna Jaktkritikerna och Svenska rovdjursföreningen gjort har avslagits av Förvaltningsrätten, säger Anita Bergstedt på Länsstyrelsen.

Den 1 mars startar licensjakten efter lodjur i Västra Götaland. Länsstyrelsen har beslutat att sammanlagt sex lodjur får jagas i tre områden i länet. Det rör sig om kommuner med flertalet av länets kända lodjursfamiljer samt områden som haft problem med angrepp på får.

Högst två lodjur får fällas inom jaktområde 1 som består av kommunerna Karlsborg, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholm och Falköping. Högst ett lodjur får fällas inom jaktområde 2 som består av kommunerna Åmål, Bengtsfors och Mellerud. Högst tre lodjur får fällas inom jaktområde 3 som består av kommunerna Mark, Svenljunga, Tranemo, Borås och Ulricehamn.

Överklagades

17 februari avvisade Förvaltningsrätten i Luleå den överklagan som inkommit från organisationerna Jaktkritikerna och Svenska rovdjursföreningen om att helt stoppa jakten på lodjur.

– De har försökt slå hål på våra argument för jakt, men Förvaltningsrätten avvisar kraven, säger Anita Bergstedt, som är tillförordnad chef på viltenheten vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

I motiveringen skriver rätten:

"Förvaltningsrätten bedömer sammanfattningsvis att Länsstyrelsen har visat att kraven för att fatta beslut om licensjakt efter högst sex lodjur i Västra Götaland län är uppfyllda. Med beaktande av att rätten funnit jakten lämplig med hänsyn till stammens storlek och sammansättning, samt att den uppfyller kraven på selektivitet och strängt kontrollerade förhållanden, står den i rimlig proportion till de syften som motiverar jakten. Överklagandena ska därför avslås".

– Jaktkritikerna och Svenska rovdjursföreningen fick inte framgång i sina överklaganden.

Start på söndag

Men även Förvaltningsrättens beslut går att överklaga.

– Jag har dock ännu inte sett att de gjort det. De brukar alltid göra så, men de sista åren har våra beslut stått sig. Som det ser ut just nu så kommer jakten att starta på söndag.

– Om det är snö, så tror jag att jakten kommer att gå ganska fort. Är det snö så har jägarna mycket lättare att hitta lodjuren, och i våra trakter har vi trots allt ganska gott om dem.

Jakten avslutas när sex djur fällts, eller senast den 31 mars.

Vid lodjursinventeringen säsongen 2018/2019, kvalitetssäkrades enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland 13,5 lodjursfamiljer i länet. På grund av snöbrist har det varit svårt att hitta länets lodjursföryngringar under inventeringsperioden 2019/2020. Årets inventeringsresultat kommer att ligga till grund för ett eventuellt beslut om licensjakt nästa år.