Parkeringen vid Arena Skövde har förvandlats till en internationell campingplats där husbilar med många olika registreringsskyltar fyller parkeringsfickorna. Några holländare står och pratar med ett par funktionärer, kisar mot solen och pekar i lite olika riktningar. Två tyskar står och plockar ut utrustning från en stor, svart husbil.

I ett av hörnen håller några norrmän på att sätta upp en markis på sidan av en av deras husbilar. De kom till Skövde under tisdagskvällen från Lier och Drammen som ligger några mil utanför Oslo.

– Vi har med oss tre-fyra landslagsåkare och en del nybörjare. Vi har också någon veteran med och så har vi Mette som kör i damklassen. Så vi har i stort sett en förare med i varje klass, säger Jon Jonassen.

Vad hoppas ni på under tävlingarna?

– Vi har en förare som säkert vill hamna på pallen i juniorklassen. Vi har också Håkon Engan Karlsen. Han slutade femma när vi var nere i Rumänien så han är nog rätt så sugen på att få spruta champagne nu.

Själva tävlingarna drar inte igång förrän på fredag. Men norrmännen kommer inte att ha några problem med att få tiden innan och emellan tävlingarna att gå.

– Det blir att preppa inför nästa dag. Man pratar om nästa tävling, man ordnar med cyklarna, man äter och vilar. Man försöker ta vara på sig själv och ha det bra.

Hinner ni se något annat än husbilarna och tävlingsbanorna när ni är här?

– Här är det mycket bättre än på andra ställen. Här är vi ju i civilisationen, mitt i staden. Så här har vi möjligheten att se lite annat också. När vi är i Slovakien eller något annat ställe brukar man få bo mitt ute i någon liten fjällby eller något. Så det här kommer att bli kul, säger Jon och ler.

Dennis Henberg och Filip Örqvist – två av de cirka 180 funktionärer som jobbar med EM i Skövde.

Foto Emil Dahlin

Det är inte bara norrmän, holländare och tyskar på parkeringen den här onsdagen – det finns även lite Skövdebor. För att få allting att fungera under det här mästerskapet krävs det många hjälpande armar, ben och huvuden.

Några av de där benen och huvudena sitter på Filip Örqvist och Dennis Henberg.

– Vår uppgift just nu är att se till så att alla parkerar rätt. Så vi är parkeringsvakter, helt enkelt, säger Filip.

De är både med i arrangörsklubben FMCK Skövde och för Dennis del är jobbet som parkeringsvakt bara en liten uppladdning inför att han själv ska tävla.

– Jag kör i U21-klassen och det ska bli riktigt kul. Det blir första gången i EM för min del så det ska bli en upplevelse, säger han.

Hur stort är det att ha fått ett EM hemma i Skövde?

– Det är riktigt kul att klubben får arrangera det här och att vi kan utnyttja den fina naturen som finns häromkring. Det är kul för hela staden också som kan få komma ut och kolla på enduro, säger Filip.

Filip och Dennis är, som sagt, inte ensamma om att hjälpa till under mästerskapet. Tävlingsledaren Robert Svensson berättar att 180 funktionärer kommer att vara igång i helgen för att få allting att fungera.

– Det är tidtagare och banpersonal. Vi har personal på välkomstcentret och vi har sjukvårdare. Så det finns många olika saker som måste fixas. Vi har också satt in extra beredskap för brandrisken. Funktionärer har med sig extra brandsläckare och vi har en fyrhjulning som är utrustad med brandsläckare. Vi hänvisar också till parkeringar som inte är på gräs. Vi har också tänkt till när vi lagt spåren och försöker att köra på grus och jord och där det är gräs har vi klippt det kort, berättar Robert.

Har det varit svårt att få folk att ställa upp som funktionärer?

– Det har gått ganska så enkelt, men de sista platserna är alltid lite tuffare. Men vi har löst det.

Totalt deltar 165 förare från 13 olika länder i helgens EM-tävling i Skövde. Tävlingarna börjar först på fredag – men endurofesten är redan igång.