Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska lodjuret jagas – igen

Länsstyrelsen har tagit ett nytt beslut om skyddsjakt på det lodjur som angriper tamboskap. Tidigare skyddsjakter har inte gett resultat.

Läs mer: TV: Här äter lodjuret upp Oscars fällda grävling

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på lodjuret flera gånger, nu har ett nytt beslut tagits. Beslutet togs i början av augusti och gäller fram till den åttonde oktober.

Området där lodjuret rör sig i ligger i delar av Jönköping, Mullsjö och Habo kommuner. Det handlar om ett område som sträcker sig från Utvängstorp mot Bottnaryd i Jönköping och Källekulla i Habo.

Läs mer: Ny lodjursattack - två får döda

En jaktledare ska nu utse de personer som får jaga med stöd av beslutet. Orsaken till skyddsjakten är flera lodjursangrepp mot tamdjur i Mullsjö och Habo. Sedan den första augusti förra året har elva lodjursangrepp på får inträffat i kommunerna. I angränsande delar av Västra Götaland har åtta angrepp inträffat under samma tidsperiod.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att samtliga angrepp gjorts av ett och samma lodjur som är mer benägen att angripa tamdjur än vad som är normalt.

Läs mer: Lodjur ska jagas - dödade lamm i Mullsjö

Läs mer: Lodjur gick till våldsam attack mot hund