Butikens försäljningschef Michael Tegnelund och butikschef Therese Andersson menar att det var ett lätt beslut. Det fattades på torsdagen efter att flera butiker, inte bara Ica, gått ut och sagt att de hänger på bojkotten av utländskt kött för att stötta de svenska bönderna.

Det är ett svar på det torra vädret som orsakat foderkris och fått bönder att larma om nödslakt av djur. Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har gått ut och sagt att han hyllar initiativet.

– Jag blev väldigt stolt när jag hörde att vi stoppat inköp av utländskt kött, säger Malin Bengtsson, som jobbar på Ica Kvantum och är gift med en mjölk- och spannmålsbonde.

Hon vet hemifrån vad den extrema sommartorkan innebär.

– Det är viktigt att affären trycker på och tänker på bönderna, säger Malin Bengtsson.

Försäljningschef Michael Tegnelund inflikar att butiken alltid varit stora på svenskt kött.

– Det här innebär bara att det sista utländska försvinner ur diskarna.

Ica Kvantum säljer till 99 procent svenskt kött. Hittills har man bara haft dansk fläskfilé som alternativ för de kunder som tyckt att den svenska filén är för dyr och fryst utländskt lamm.

Ingemar Olsson är kund och förklarar att han alltid köper svenskt när han handlar kött.

– Jag tycker att maten ska vara så närodlad som möjligt. Svensk djurhållning är inte tillräckligt bra, men bättre än i många andra länder.

Johan Lundh är köttansvarig på Ica Kvantum och berättar att omställningen inte kommer bli någon stor sak och att det är ett viktigt ställningstagande.

– Alla kanske inte riktigt förstår böndernas situation. Köttdiskarna är ju fulla.

Försäljningschef Michael Tegnelund säger:

– Maten kommer från de svenska bönderna och kan de inte leverera så har vi inget att sälja, säger Michael.