Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kampanj vill ta bort skammen med förlossningsskador

100 kvinnor berättar om vardagen med förlossningsskador i kampanjen "Allt ser fint ut". Syftet är att öka förståelsen för skadorna som kan ge stora konsekvenserna och göra det lättare för kvinnor att prata öppet om det. – Att kvinnor skadas vid förlossningar är inte något skamligt. Det måste sluta vara så tabu att ta upp att det faktiskt händer, säger Julia från Grästorp, en av de medverkande kvinnorna i "Allt ser fint ut".

Tidningen granskade 2017 vården för förlossningsskadade i Skaraborg under hashtaggen #minförlossning. Ett ämne som det sällan pratades öppet om.

LÄS MER: Ingen tog Maries framfall på allvar

LÄS MER: Förlossningsskadade Anna: Jag känner mig trasig"

LÄS MER: Linda tvingas leva med sina förlossningsskador

LÄS MER: Sara fick vänta 23 år på hjälp

LÄS MER: Förlossningstraumat gav pyskiska men

Flera kvinnor vittnade om en kamp för att få vården skulle ta deras problem med urinläckage, framfall och svårigheter att hålla avföringen på allvar. Ofta kunde det dröja många år innan den drabbade fick vård för sina förlossningsskador. Vi kunde även visa på en okunskap bland sjukvårdspolitiker och underbemanning inom vården som ska hjälpa kvinnor som fött barn i Västra Götalands län. Vi fick stort gensvar för vår serie om förlossningsskador.

Under samma tidsperiod, våren 2017 larmade Socialstyrelsen om stora brister i vården av kvinnor som fött barn.

LÄS MER: Här är hela vår granskning om förlossningsskador

Behovet att ta upp ämnet är fortfarande stort och det finns fortfarande bristerna i vården för förlossningsskador, det menar man i den nya sociala medier-kampanjen "Allt ser fint ut" som lanserades på tisdagen. Där berättar 100 kvinnor om vardagen med förlossningsskador under rubriken ”Allt ser fint ut”.

Det handlar om kvinnor som skadats vid förlossningar och hur skadorna påverkar livet och vardagen. Att försöka undvika bilköer, inte prova kläder i affärer eller inte våga gå ut alls på grund av risken att kissa eller bajsa på sig. Det handlar om smärta vid sex och att inte kunna sitta ner eller lyfta tungt. En 19-årig kvinna vågar inte gå ut alls för att hon är rädd att lukta urin. En 60-årig kvinna har gått med skador i över 35 år. Kvinnor från hela landet med en sak gemensamt.

Initiativtagare till kampanjen är frilansjournalisten Jonna Burén som samlat in berättelser från kvinnor. De första berättelserna publicerades på tisdagen på Facebooksidan ”Allt ser fint ut” och Instagramkontot ”Alltserfintut”. Sedan kommer de 100 berättelserna att publiceras kontinuerligt på dessa sidor åtminstone under ett år framåt.

— Tänk om fler kunde förstå hur det är att gå med skador som betyder att man fiser på det där viktiga mötet, att man inte kan följa med och ta en fika med vännen för att man är rädd att bajsa på sig, eller att man inte kan hjälpa till att lyfta lådor på jobbet. Om fler förstår så tror jag att det blir lättare för kvinnor som har skador att prata öppet om dem, säger Jonna Burén i ett pressmeddelande.

Det handlar om att förmedla hur det kan vara att vara skadad efter en förlossning, och att öka förståelsen för de som drabbas så att fler ska våga prata om det.

Ur 35-åriga Emmas berättelse:

”Det gick så långt att jag satt med min familj, samt min mamma och pappa, i linbanan på Kolmården och precis över tigrarna och lejonen var det akut och jag fick dra ner byxorna inför min pappa, tömma min handväska, och bajsa framför alla.”

I kampanjen medverkar flera kvinnor från Skaraborg och berättar om sina förlossningsskador, bland dem Julia från Grästorp.

— Det får inte vara hysch-hysch mot kvinnor när de väl öppnar upp och berättar om sina problem. Att kvinnor skadas vid förlossningar är inte något skamligt. Det måste sluta vara så tabu att ta upp att det faktiskt händer, säger Julia.

I sociala medier går allt under hashtaggen #alltserfintut för att det inte syns på utsidan, och allt förväntas ju vara så härligt och underbart när man har fått barn, men det är mycket som inte syns på utsidan. En annan betydelse av hashtaggen är att flera kvinnor berättar att när de sökt hjälp är att de först fått höra "allt ser fint ut".