I dessa ljuvliga sommardagar fortsätter solen skina över Sverige. Tyvärr ger samma sol inte någon lycka för många av våra lantbrukare och torkan och värmen leder till omfattande brist på foder. Priserna ökar,samtidigt som allt fler lantbrukare tvingas att stödutfodra djuren eller i värsta fall nödslakta dem. Detta ger såklart negativa konsekvenser på både kort och långsikt för våra svenska djurproducenter. I förlängningen kan det även få stor påverkan på Sveriges förmåga att producera eget livsmedel.

Relaterat till artikeln

Företaget IOdesk har de senaste dagarna arbetat intensivt med att skapa webbportalen hittafoder.se för att förmedla foder. Djurägare kan söka efter tillgängligt foder utefter vart i landet de befinner sig samt vilken typ av foder de behöver. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

De som som vill förmedla foder, såväl slaget som tillgängliga betesområden,kan lätt lägga ut vad de erbjuder.

Det är IOdesks medgrundare Robert Roos samt Allex Hagberg som skapat denna lösning.

– Vi gör detta för att göra det möjligt för djurägare att hitta varandra och kunna förmedla foder. Vi ser vilket problem det är just nu i hela landet och i och med detta så känner vi att vi vill hjälpa till. Så det är IOdesk som står för alla kostnader och användare behöver inte betala något,säger Robert Roos

Relaterat till artikeln

Torkan ställer inte bara till problem med fodertillgång och ökande slaktköer. Bönderna måste även hantera riskerna för skenande priser på foder och och dessutom ökar bedrägeriförsöken.

Nyligen varnade LRF på sin Instagramsida för att torkan lurar fram diverse skojare som försöker sko sig på djuruppfödare i desperat behov av foder. ”Se till att kolla upp säljaren och betala inte i förskott om du inte är helt säker på att du kommer att få leverans,” varnar LRF.

-Utan ett strukturerat verktyg så infinner sig kaos och tyvärr flockas bedragare till miljöer med mycket kaos för att utnyttja den panik många djurägare känner nu, säger Allex Hagberg.

-Det är bönder som håller våra fält öppna och vackra samt ser till att vi får mat i magen - det är vi evigt tacksamma för. Vi hoppas att denna tjänst kan hjälpa till med att låta det förbli så, säger både Robert och Allex