Högkolan i Skövde ämnar starta en utbildning för tandhygienister, något som tidigare aldrig funnits på läroverket. Bakgrunden är att det finns en stor . Bara Folktandvården har uttryckt att man skulle kunna anställa 40 tandhygienister.

Regionstyrelsen beslutade på tisdagen att Västra Götalandsregionen ska finansiera den kliniska delen av den nya tandhygienistutbildningen. Sedan tidigare betalar regionen för den kliniska utbildningen vid utbildningen i Göteborg.

Vi är positiva till att starta utbildningen inom ramen för högskolans profilering mot hälsa och vård. Vi tycker att det är jätteroligt att kunna bidra till regionen och hela landet med att utbilda tandhygienister, säger Susanne Källerwald, prefekt vid institutionen för hälsa och lärande vid Högskolan i Skövde.

Hon berättar att högskolan precis startat arbetet med att göra en ansökan till Universitetskanslerämbetet för att få starta utbildningen. Tanken var från början att starta utbildningen 2019, men nu är tidsplanen att starta första utbildningen på våren 2020.

I och med att det är ett helt nytt område för högskolan tar det lite längre tid med kvalitetssäkring. Vi kan inte starta tidigare och riskera att vi inte har kvalitet på plats, säger Susanne Källerwald.