– Jag har många vänner kvar och är faktiskt i Skaraborg ganska ofta och hälsar på, konstaterar Mari Heidenborg.

Hon brinner för frågor som yttrandefrihet och tryckfrihet, men samtidigt tycker Mari att det är viktigt att domstolarna reagerar om någon går över gränsen.

– Det förekommer mycket hat och hot i dagens samhälle. Givetvis på internet, men också i andra sammanhang. Om allmänheten ska ha förtroende för domstolsväsendet är det viktigt att man tar tag i de här frågorna, säger justitiekanslern.

Förtroende

En annan del av arbetet är att se till att statsrådsförvaltningen sköter sig.

Mari Heidenborgs nya arbete innebär helt enkelt att bibehålla förtroendet för olika myndigheter.

– Rollen som JK är otroligt intressant och engagerande, men jag har alltid varit intresserad av frågor som handlar om samhälle och rättvisa, konstaterar hon.

Det var också en starkt bidragande orsak till att Mari satsade på juridiken.

– Jag insåg ganska snabbt att ämnet passade mig ganska bra. Men från början hade jag ingen plan på att arbeta som domare, det dök upp först senare.

Mari Heidenborg har också alltid letat efter möjligheten att påverka.

Företrädaren offensiv

Mari Heidenborgs företrädare som JK, Anna Skarhed, initierade flera mål på angående vad som får skrivas, till exempel ett tryckfrihetsmål mot den nazistiska sajten Nordfront. Tidigare i oktober kom en tryckfrihetsjury fram till att tidningens tidigare utgivare gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i 104 fall.

- Min föregångare inledde ett arbete med att vara mer offensiv vad gäller hets mot folkgrupp och den typen av brott. Jag vill fortsätta pröva gränserna för den lagstiftning vi har och göra så mycket som möjligt på den fronten, menar Heidenborg.

Enligt henne är det viktigt att allmänheten ser att domstolarna inte ser mellan fingrarna när någon går även gränsen.

Ny teknik problem

Uppgiften är att samtidigt som man värnar tryck- och yttrandefriheten så ska man se till så att de inte utnyttjas på ett sätt som det inte var tänkt.

– Utvecklingen innebär stora utmaningar. Ny teknik gör det svårare för myndigheter att göra något. Men i de fall som vi kan är det viktigt att JK väcker åtal.

Hon lämnade Falköping och Skaraborg som 20-åring, men besöker hemstaden ganska ofta.

– Vännerna är ju kvar. Dessutom var det en bra och trevlig kommun att växa upp i, menar Heidenborg, som under Falköpingsåren hette Öfverman.

Om jag skulle åka dit för första gången, vad är det jag ska se?

– Det var en svår fråga, men själv gillar jag att vandra på Mösseberg.