Denna helg drog skidsäsongen i gång med premiär i Gällivare. För Johanna Hagströms del var det 10 kilometer klassisk stil som gällde under lördagen och sprint under söndagen.

Helgen inledde hon med en åttonde plats i lördagens lopp, men det var ju under söndagen som det var dags för hennes paradgren. Redan i prologen visade Hagström att hon hade sprinten i sig, där hon var snabbast av alla och därefter även vann den första kvartsfinalen.

I semifinalen såg allt fortsatt ut att gå enligt plan. Efter att hon inlett loppet genom att ligga tvåa tryckte hon ifrån i ett par uppförsbackar och ryckte i väg mot en säker första plats.

Men sedan kom fallet.

I en kurva en bit ifrån upploppet föll Hagström och tvingades ta sig in i mål som sista åkare.

– Det enda jag tänkte var att jag inte skulle ramla. Åh – jag kan inte tänka så, då ramlar man ju. Så jäkla besviken, sa Hagström i en intervju med SVT efter loppet.

SVT: Du var lite orolig för att det kunde hända?

– Den där kurvan är ju inte kul. Den är felbaserad. Så tänkte jag att nu har jag bra läge här, jag känner mig stark och jag har krafter kvar. Det enda som inte får hända nu är att jag ramlar – och så ramlar jag, sa Hagström förtvivlat.

– Jag vet inte vad som hände. Jag ramlade jättemycket förra året och börjar nu med ett fall... Jag vet att jag kan så mycket mer, så det är väl tur att jag ramlar i stället för att inte hänga med.

Ja, det där med fall är något som har blivit lite av ett problem för Hagström. Förra säsongen föll hon inte minst i finalen på U23-VM vilket snuvade henne på en medalj och därefter föll hon bland annat under världscuptävlingen i Falun och under tävling i Skandinaviska cupen.

På SVT:s fråga om det kan bli lite av ett hjärnspöke av det hela höll Hagström med.

– Ja, lite så. Det är väl samma som i orienteringen när man tänker att man inte ska bomma så bommar man. Det har jag lärt mig. Jag tänker att jag inte ska ramla och då ramlar jag.

Relaterat till artikeln