Det är nu åtta månader sedan Skövdekocken utvisades och livet i det forna hemlandet och utan donationer från Skaraborg hade han fått mycket svårt att överleva. I det område av Nigeria han befinner sig finns i princip inga jobb att söka, vattnet är ofta förorenat och kort efter att han anlänt drabbades Dominic av Malaria.

Om man saknar sjukförsäkring får man stå för vårdkostnaderna själv och det brukar handla om mycket stora pengar. Hade han inte fått ekonomisk hjälp på Sverige kunde Skövdekocken mycket väl blivit helt utan behandling.

Men nu löste det sig och en av hans välgörare Per-Olof Elfstrand har redan kontaktat infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus och om Dominic Emenike skulle lyckas ta sig tillbaka är de redo att utföra kontroller så att han säkert är kvitt sjukdomen.

Nu väntar en resa på 14 timmar till ambassaden i Abiju för slutgiltigt besked i frågan om arbetstillstånd.

– Problemet är att färden går genom ett område där den muslimska terroristgruppen Boko Haram är mycket aktiva och de ser inte med blida ögon på katoliker som jag. Samtidigt har jag inget val, jag måste åka dit, menar Dominic.

Han är dock mycket gladare när vi intervjuar honom den här gången och hoppas nu på att kunna åka tillbaka hit inom en månad.

Till förra ambassadresan fick han 2 000 kronor i bidrag av Per-Olof Elfstrand i Skövde.

– Jag har tryckt på i frågan och det här tycks bli ett rekordsnabbt beslut, konstaterar Elfstrand.

Han har också lyckats få den katolske biskopen i Sverige, Anders Arborelius, att engagera sig i frågan. Även den lokala katolska församlingen och Dominics arbetsgivare Jon Akdemir på restaurang Mangos har hjälpt till med pengar.

Per-Olof Elfstrand har också skrivit brev till minister Morgan Johansson om den här frågan.

– Jag menade att det strider mot svenskt rättstänkande att man straffas på det här sättet för ett misstag som arbetsgivaren gjort, men jag har inte fått något svar.

Elfstrand tror att det beror på att ministern inte har något bra att komma med.

I Dominic Emenikes fall handlar de om några missade hundralappar under två månader och när arbetsgivaren upptäckte felet rättades det omedelbart till och pengarna betalades ut.

Men eftersom lagen tolkas bokstavligt ledde misstaget till utvisning av Skövdekocken och han är definitivt inte ensam i sin situation. En läkare i Falköping ska utvisas till Ukraina eftersom han blev sjuk och då tjänade för lite enligt normen.

Rent generellt brukar handläggningstiden av den här typen av ärenden ta mellan tio och elva månader.

– Restaurangbranschen är ett område där vi sett att det förekommit fusk och utnyttjande av utomeuropeiska personer. Det gör att de ska skicka in fler handlingar, det kan ta lite längre tid, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Arbetsgivaren måste också i förväg visa att verksamheten bär den lön som den anställde ska få. Detta torde dock inte vara något problem i Dominics fall eftersom han arbetat och betalat skatt i Sverige under närmare tio år. Dessutom på den restaurang som nu försöker få honom tillbaka.

Under hela den tid Dominic befunnit sig i Nigeria har Per-Olof Elfstrand haft regelbunden kontakt med honom.

– Han kallar mig sin kristna boss, men jag tror faktiskt att hans gudstro hjälpt honom igenom denna svåra tid. Men nu är ju lagen på gång att ändras.

Frågan har också drivits hårt av den moderate riksdagsledamoten Cecilia Widegren, som ställt frågor till flera ministrar i ämnet och haft flera riksdagsdebatter.

Snart vet vi om Dominic Emenike får komma tillbaka.

Läs om Dominics situation i Nigeria:

Läs fick fel lön kan utvisas:

Läs han behöver få vård:

Läs lagen kan inte vänta:

Läs om Lex Dominic:

Läs om Dominic har fått malaria:

Läs han har packat väskorna:

Läs han har landat i Nigeria:

Läs hur länge ska jag behöva vänta:

Läs han kan bara vänta:

Läs den långa vägen till Sverige:

Läs Widegren reagerar på utvisningen:

Läs därför får läkaren inte arbeta vidare: