Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt uppdrag för Cecilia Widegren (M) - här är hennes nya arbetsuppgifter

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) från Norra Vånga har fått ett nytt spännande uppdrag. Hon är utsedd till ordförande för den Interparlamentariska Unionen, IPU.

– Jag brukar beskriva uppdraget som den parlamentariska dimensionen av FN. Skillnaden är att vi som sitter med i unionen är folkvalda, säger Cecilia Widegren.

Organisationen har 178 nationella parlament som medlemmar och jobbar för självständiga staters parlament. Syftet med IPU är att arbeta för fred och mellanfolkligt samarbete.

Sverige agerar genom den svenska delegationen som nu alltså leds av Cecilia Widegren, som blev vald av en enig riksdag.

I den svenska delegationen finns alla riksdagens partier representerade och det finns ett sekretariat. Även talmannen, Andreas Norlén deltar i delar av arbetet.

Cecilia Widegren har en bred politisk bakgrund. Under fem år ledde hon försvarsberedningen, hon har varit ordförande i den svenska NATO-delegationen och varit talesperson för bland annat försvar- och säkerhetspolitiska, liksom skattepolitiska frågor och jobbat med handelspolitik och ekonomi. Hon är en av veteranerna i riksdagen och går in på sitt 17:e riksdagsår.

De frågor som Sverige ska driva genom sin delegation tas fram gemensamt av riksdagens alla partier.

– Vi ska främst lyfta det internationella samarbetet, främja handel och stärka trygghet och säkerhet. Till exempel se till att det bistånd Sverige bidrar med används på rätt sätt. Sverige är en stor humanitär stormakt och vi är en stor bidragsgivare internationellt. Att granska att skattebetalarnas pengar används effektivt är viktigt.

Hon vill också verka för att säkra och stärka fred och säkerhet och för att skapa säkrare handelsförbindelser.

Cecilia Widegren berättar att hon blev tillfrågad redan i höstas.

– När det inte blev någon regeringsbildning under hösten gjorde Socialdemokraterna och Moderaterna en uppgörelse kring ett antal viktiga uppdrag som skulle stå fast oavsett regering, det här är ett av dem, förklarar Cecilia Widegren.

Uppdraget kommer att betyda arbete även utomlands och hon kan få representera talmannen när han är förhindrad.

Den interparlamentariska unionen har sitt säte i Geneve och finns även i New York.

– Men jag kommer att förbli mitt Skaraborg troget och kommer att arbeta lokalt i ungefär samma utsträckning som tidigare, säger Cecilia Widegren.

Hon förklarar att hon behövs även på hemmaplan, inte minst hos familjen.

– 1,4 miljoner svenskar har ett jobb att gå till tack vare export. Det är nästan vart fjärde jobb i Skaraborg. Den lokala förankringen, inte minst att knyta samman Skaraborgs näringsliv, där många företags livsnerv är exportsatsningar, kräver goda handelspolitiska förutsättningar och relationer. Kan vårt arbete bidra till fler handelsrelationer, investeringar och fler jobb i Skaraborg, ska vi efter bästa förmåga jobba för det.

Hon säger att Sverige i sammanhanget är ett litet exportberoende land, särskilt vad gäller tillverknings- och fordonsindustrin.

– Jag hoppas kunna leva upp till förväntningarna att företräda Sverige och hela riksdagen i viktiga frågor, som rör både Skaraborg, landet och som är viktiga globalt.