Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om Lärarförbundets skolranking: ”Förlorarna blir som alltid eleverna”

Så har då återigen Lärarförbundets skolranking presenterats.

År 2019 placerade sig Falköpings kommun på plats 205 av 290, en usel placering som ingen i kommunen kan vara stolt över. Det som var orsakerna till kommunens låga placering var ”svaga löner och liten resurstilldelning”. Plats 247/290 när det gällde resurstilldelning och plats 278 av 290 i kategorin lärarlöner var ju inget annat än tragiskt att läsa.

Vad har då hänt under året som gått och hur placerar sig Falköping kommun i årets rankning? År 2020 placerar sig kommunen på plats 189, en blygsam förbättring jämfört med tidigare år. I kategorin lärarlöner hamnar kommunen nu på plats 245 så ett pyttelitet steg i rätt riktning, men värt att notera är att 244 kommuner i landet betalar högre löner än Falköping.

En konsekvens är att utbildade lärare väljer att se sig om efter jobb i en annan kommun. Förlorarna blir som alltid eleverna som får erfara lärarbyten lite för ofta ofta, fem till tio olika lärare i ett ämne under några års tid är en verklighet för många elever. Lärare som stannar kvar får ofta introducera och visa nya lärare vilket tar tid från planering.

I kategorin resurser till undervisning där Falköping hamnade på plats 247 år 2019 har man lyckats försämra den redan usla placeringen ytterligare några placeringar och hamnar nu på plats 253. Om det är sämst i klassen Falköpings kommun satsar på är man sannerligen på väg år rätt håll. Vi andra som hade hoppas på en förbättring för våra barn kanske ska börja fundera på att flytta? Man behöver inte flytta så långt. Vara, Skövde, Skara och Tidaholm placerar sig alla bättre än Falköping där Tidaholm är bäst på plats 80 som helhet och plats 89 när det gäller resurser till undervisning.

Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och Falköping har ett stort antal barn och ungdomar som behöver extra stöd för att klara kunskapskraven. Detta kommer att kosta under några år, samtidigt ryktas det om kommande besparingar.

Hur tänker sig politikerna i Falköpings kommun att framtidens skola ska se ut i Falköping? Förbättringarna måste komma idag, det går inte vänta längre och säga att Platåskolan ska lösa alla problem. Jag, och många med mig, ser fram emot Platåskolan men en byggnad måste fyllas med innehåll i form av lärare som får rätt förutsättningar. Jag avslutar med att citera Lärarförbundets ordförande som skriver “att spara på skolan är nog det dyraste man kan göra”.

Smått uppgivna föräldrar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel