Natten mot den 26 maj 2015 brann det i en kursbyggnad i Sjogerstad, natten mot den 8 juni brann det i Skogens förskola med skador för 13,5 miljoner som följd. Natten mot den 10 juni brann i det Gamla stationshuset i Fornbyn och den 16 juni brann ett vindskydd vid Hållsdammen.

På alla de platserna befann sig 18-åringen och en kamrat när det började brinna. Under rättegången i Skaraborgs tingsrätt la 18-åringen hela skulden för bränderna på den några år äldre kamraten.

Tingsrätten bedömning var att det inte finns bevis som tillräckligt starkt motsäger 18-åringens berättelse. Följden blev att han frikändes från ansvar för bränderna och indirekt föll då skulden helt på den avlidne kamraten.

Den friande domen var ett bakslag för kammaråklagare Jim Westerberg. Åklagaren har överklagat domen och yrkar att Göta hovrätt dömer mannen för skadegörelse, två fall av mordbrand och ett fall av grov mordbrand. För de brotten anser åklagaren att straffet bör bli ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Bland de uppgifter och bevis som åklagaren tycker att ska leda till en fällande dom i hovrätten finns att 18-åringen och hans kamrat hade ett gemensamt intresse av eld. De hade roat sig med att leka med eld.

I de förhör polisen höll med kamraten förnekade han brott. De förhören hölls efter det att 18-åringen gått till polisen och berättat om bränderna. Innan förundersökningen hade avslutats avled kamraten.

Tingsrätten dömde 18-åringen till skyddstillsyn, men det var straffet för inblandning i grov stöld och för rån.

18-åringen och hans försvarare har inte överklagat tingsrättens dom. Sista dag för att lämna ett överklagande är på måndag.