Kockbristen i landet är ett faktum. Branschorganisationen Visita bedömer att det behövs minst 5000 nya kockar fram till 2023 för att tillgodo se hela behovet.

Bristen märks både i den privata och offentliga sektor. Helena Gustavsson är chef för Måltidsavdelningen i Skövde kommun och bekräftar att man hela tiden är på jakt efter kompetent personal till sina verksamheter.

– I Skövde bygger vi nya skolor och förskolor där vi ska servera mat. Till det behöver vi folk och då handlar det om en utökning.

– Sen har vi många yngre personer i jobb, så det blir föräldraledigheter som ska täckas och någon är ledig för plugg, så det snurrar runt väldigt många personer inom organisationen för att täcka de tjänster som finns, konstaterar Helena.

Men kommunen har också ett redskap för att få utbildat folk till sina tjänster. Inom Gymnasium Skövde finns restaurang- och livsmedelsprogrammet, där eleverna blir antingen kockar och servitörer efter genomgången utbildning. Programmet har 24 platser varje läsår. I höst har 15 elever börjat i ettan.

Det finns alltså plats för och behov av fler elever. Därför vill man nu marknadsföra utbildningen i ett eget tält under matfestivalen. I tältet serveras en god dessert gratis för alla som går i nian i kommunen. Dessutom finns elever och ansvariga på plats och berättar mer om programmet.

– Både vi inom kommunen och branschfolket vill att fler ska söka vårt program. Därför har vi från skolan tillsammans med måltidsavdelningen och några privata aktörer ett tält här i år, där vi marknadsför vår utbildning, berättar Joakim Funk som är programledare för restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Det är första gången vi gör en sådan här insats på matfestivalen. Tidigare har vi haft tält och serverat mat, men det var några år sedan. Nu gör vi det i en ny tappning.

För att locka den önskade målgruppen har en inbjudan gått ut till alla niondeklassare via skolorna. Sen återstår att se hur många som dyker upp.

Själv hoppas Joakim på ett bra utfall och tycker givetvis att utbildningen och kockyrket är klockrena på flera sätt.

– Vill man ha hela världen som arbetsfält så är det ett fantastiskt yrke att ha. Sen kan det vara tufft på vissa sätt men det är också kreativt och roligt.

– Och utbildar du dig till kock eller servitör i dag och vill ha jobb när du är klar så får du det direkt efter skolan, säger Joakim.

Emma Lindholm från Moholm är en av eleverna i tältet på fredagseftermiddagen. Hon har precis påbörjat det sista läsåret och är nöjd med sitt val av utbildning.

– Jag har alltid tyckt det varit kul att laga mat ända sedan jag var liten. Jag valde programmet för att jag ville lära mig nya saker och det har varit lika roligt som jag trodde det skulle vara.

– Från början handlade det mycket om grunder, sedan har det blivit mer avancerat ju längre vi kommit, säger Emma.

Efter skolan vill hon börja jobba som kock på restaurang och tror att hon kommer att stannar i Skövde ett tag, sen får hon se hur det utvecklar sig.

Vad vill du säga till dem som är nyfikna på programmet?

– Att det är en rolig utbildning där man lär sig mycket, säger Emma Lindholm.