Det är andra gången i år som kurorten får kinesiskt besök. Första gången var på midsommardagen, då det anordnades en klassisk konsert, som förutom i Falköping enbart hölls i Stockholm under de dagar som den kinesiska ensemblen gästade Sverige.

Samma sak är det nu med den exklusiva föreställning som sammanlagt åtta personer från Pekingoperan ger på Mösseberg Kurort på torsdag kväll. Förutom i Falköping så ges den enbart i Stockholm av svenska städer.

Kineserna kommer med flyg till Sverige på onsdag kväll och hämtas av oss för inkvartering på kurorten. Sedan bussas de vidare till Stockholm på fredag morgon, säger Gerth Bragnå, representant för Falbygdens Mat och Kultur samt Falköping Nu.

Precis som med den Kung Fu- och akrobatikföreställning som äger rum i Ållebergsgymnasiets entréhall under onsdagen, så är det via Kinas nystartade kulturcentrum i Stockholm och dess chef, kulturattaché Puh Zhengdong, som Falköping har erbjudits besöket av en delegation från Pekingoperan.

Puh söker ytterligare samarbetspartners här i vår region och i vårt samarbete ingår att vi ska försöka hjälpa honom att bygga upp ett kontaktnät. Men än så länge är det bara vi i Falköping som får en förfrågan när kinesiska kulturaktörer i olika former gästar Sverige och Stockholm, fortsätter Gerth Bragnå.

Pekingoperans föreställning handlar inte bara om opera och musik, vilket det annars är lätt att tro.

Nej, faktum är att man via sin föreställning vill förklara vad Pekingoperan egentligen är, alltså traditionell kinesisk kultur med masker, symboler och så vidare. Deltagarna kommer att göra en liten resa på scenen och samtidigt kommer det vara en berättarröst som förklarar. Vederbörande gör det på kinesiska, men det kommer att tolkas för publiken, säger Gerth Bragnå.

För den breda allmänheten här i Sverige är kinesisk kultur inte särskilt känd.

Och den är heller inte så lätt att förstå sig på, men nu har Falköpingsborna chansen att få en liten inblick i den, dels på Ållebergsgymnasiet och dels på Mösseberg Kurort, tillägger Gerth.

För Mösseberg Kurort ligger den här händelsen helt rätt i tiden.

Den sammanfaller nämligen med vårt 150-årsjubileum, som vi firar med öppet hus i helgen. Man kan säga att Pekingoperans besök blir som en del i vårt firande, säger Carin Häger.

Föreställningen äger rum i anslutning till den klassiska trappan på kurorten, på den så kallade vattenplattan.

En helt perfekt arena för den här typen av kultur, menar Bragnå.

Vi kan ta emot minst 200 personer i publiken, av vilka hälften kan följa föreställningen från någon av byggnadens invändiga balkonger, inflikar Carin Häger.

Föreställningen är cirka en och en halv timma lång.