Skarasonen är tillbaka där allting en gång började. Stefan Persson, den mångrutinerade travtränaren har återvänt till Axevalla. Denna gång för att delta i Stochampionatet.

Till skillnad från andra tränare så deltar Persson inte bara med en häst under Stochampionatet, utan med två, Darling Mearas och Luck is Back, varav den förstnämnda körs av brodern Håkan.

Att ha två hästar med i Stochampionatsloppet är Persson i år ensam om. Det är något han ser smått ödmjukt på:

– Dels så är det ju såklart lite tur. Sen så är det väl såklart ett bevis på att man gjort saker och ting rätt på det senaste. Vi har haft hästarna i form de senaste dagarna och lyckades kvala in till loppen, förklarar Persson.

Att återvända till Axevalla och Stochampionatet betyder mer för Stefan Persson än för många andra. Han har många minnen med den familjära travbanan:

– Det är en stor grej att komma tillbaka, absolut. Det är ett lopp som man är uppväxt med. Bland många saker så ligger ju Stochampionatet väldigt högt upp på en lista av saker man vill ha vunnit. Det vore skönt att ta hem det någon gång innan man lägger av iallafall.

Stefan Persson har inte bara ett förflutet på Axevalla, utan har även tidigare år tävlat i Stochampionatet, men då inte med några önskade resultat:

– En gång kom jag fyra med en egentränad häst, så jag har varit nära. Sedan var brorsan nära på att vinna en gång men hästen började galoppera på upploppet. Men vi hoppas på bättre resultat i år.

Men trots all tävlingsinstinkt så finner ändå Persson mycket ro i att vara på "hemmaplan":

– Det hela är en väldigt trevlig helg. Man träffar gamla kompisar och folk som man annars väldigt sällan träffar. Campingen, folket, stämningen, det är väldigt kul att vara tillbaka.