Mannen döms för misshandel, olaga förföljelse, djurplågeri och flera vapenbrott till fängelse i ett år. Han ska under en längre tid ha utsatt Skarapojken och en annan pojke i familjehemmet för våld regelbundet.

Skarapojken, som var placerad i familjehemmet i Kungsbacka under sex månader 2015, har berättat att med knytnävar, batong och knogjärn. Vid ett tillfälle blev han slagen så hårt med en batong mot smalbenet och fötterna att det började blöda.

Skarapojken blev också bränd med laserpekare och 20-åringen sköt på honom med en kolsyreladdad pistol med stålkulor.

Även den andra pojken i familjehemmet misshandlades av 20-åringen och de båda ynglingarna vågade aldrig försvara sig eller söka vård. Familjehemspappan, en man i 70-årsåldern som haft familjehem i ungefär 35 år, verkade inte märka vad som pågick.

Först när pojkarna tillsammans uppsökte polisen i Kungsbacka rullades allt upp.

Nu har Varbergs tingsrätt dömt 20-åringen till fängelse i ett år. I domen konstateras att miljön i familjehemmet inte var bra och att det saknades regler och struktur.

Åklagare Ewa Lotta Swahn är nöjd med domen.

Alla åtalspunkter har bifallits och tingsrätten har förstått väldigt väl hur det sociala samspelet har fungerat, säger hon till P4 Skaraborg och påpekar att även den dömde mannen har haft det besvärligt och att rätten tagit hänsyn till det.

Även 20-åringen var familjehemsplacerad.

Hans försvarare säger till P4 Halland att 20-åringen är besviken över domen. Han vidhåller att han är oskyldig.

Han har kommit ifrån familjehemmet som inte var bra för någon av dem och har jobb. Påföljden är anmärkningsvärd, säger Niclas Björmander, som menar att skyddstillsyn i stället för fängelse varit rimligare.

Han utesluter inte att domen kommer att överklagas.

Familjehemmet är idag avvecklat och för att något liknande ska kunna undvikas. Kommunen anlitar inte heller längre det vårdföretag, Aleris, som den 70-årige familjehemspappan hade avtal med.

LÄS MER:

LÄS MER: