Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen i Skaraborg: "Vi håller ögonen på IS-återvändarna"

Många av de anhängare som stridit för IS i Irak och Syrien vill nu återvända till Sverige. Kalifatet är i princip krossat och många sitter nu i kurdiska flyktingläger. Debatten har den senaste tiden varit het om Sverige ska ta emot dem och i så fall hur. – Vi har haft ett fåtal återvändare i Skaraborg, men vi håller givetvis ögonen på de här grupperingarna, säger Stefan Olsson på polisen.

Han tillhör kriminalens underrättelsetjänst och är tillsammans med säkerhetspolisen enheter som försöker hantera frågan.

– Får vi information från exempelvis Säpo ser vi naturligtvis till att det når personal i yttre tjänst. Om de begår någon form av brott ingriper vi givetvis, men vi vet ju inte vilken erfarenhet de har av grovt våld och liknande sedan tidigare, fortsätter Stefan Olsson.

Målet är att kontrollera om de är brottsaktiva och vilka de umgås med. En del kommer tillbaka desillusionerade, medan en majoritet omedelbart återgår till den radikaliserande miljön.

I bakgrunden finns IS uppmaning att har man inte möjlighet att åka och strida, så ska de agera på hemmaplan. Två av dem som återvänt har exempelvis deltagit operativt i Parisdådet och terroristattacken i Bryssel.

Inte beredda

Sverige är ganska dåligt på att motverka våldsbejakande budskap från extremister. Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan i en intervju.

– Det gäller att förstå tankesättet i de här miljöerna och det gör vi inte riktigt ännu. Deras budskap handlar bland annat om att stödja antidemokratiska rörelser och begränsa kvinnors fri- och rättigheter, sa Magnus Ranstorp i en tidigare intervju.

Inga kompromisser

Den propaganda som riktas mot personer i landet handlar många gånger om att rekrytera människor till extrema organisationer, men också om att cementera ett bokstavstroget budskap.

– De tror på Guds absoluta auktoritet och det leder inte sällan till hat mot västerländska värderingar. De fråntas helt enkelt rätten att välja inriktning och vad de ska tro på, fortsätter terrorforskaren.

Ranstorp menar att den här typen av extremister delar in världen i rent och orent.

– Det finns helt enkelt inte utrymme för några kompromisser, konstaterar han.

Forskaren konstaterar att det först våren 2017 blev olagligt att åka på så kallade terroristresor.

– Om någon döms blir straffen ganska korta och det gör att personerna snart är ute i samhället igen, menar Magnus Ranstorp.

Ser till kollektivet

Han påpekar också att Sverige är ett ganska individualistiskt och sekulärt samhälle, medan många av de som kommer hit är religiösa och ser till kollektivet i första hand.

– Det handlar om familjen, klanen, religionen och släkten. I Frankrike har två som studerat ämnet kommit fram till olika ståndpunkter om de underliggande orsakerna. En menar att det till stor del handlar om ett ungdomsuppror, den andra talar om ideologi och socioekonomi och jag tror att båda har rätt.

Arbetet fortsätter

Många av de som rekryterats har kommit från större städer som Göteborg, Stockholm, Malmö och Örebro. Men även småstäder i bland annat Skaraborg är drabbade.

– Läget är naturligtvis mer allvarligt i Göteborg eftersom många har åkt ner därifrån, konstaterar Olsson.

Arbetet med att övervaka återvändarna i Västsverige och övriga landet pågår kontinuerligt.

Partierna har dock lite olika lösningar på hur man ska tackla problemet. Allt från ny lagstiftning som ytterligare kriminaliserar vissa handlingar till hjälp med återanpassning. Men om brott kan bevisas ska de givetvis hanteras av våra domstolar.

Läs att skära ner på utbildningarna ingen bra modell

Läs terrorpolisers utbildning kortas

Läs vi har dålig beredskap

Läs vi försöker ha koll

Läs IS-sympatisörer kartläggs