Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens varning: Se upp för båtmotortjuvarna

Nu när båtsäsongen går mot sitt slut ökar också risken för stölder. Här är polisens tips för hur du bäst skyddar din båt.

Slutet av sommaren är den tid på året då flest båtmotorstölder sker. Enligt polisen är det då internationella ligor slår till i svenska hamnar.

– Även strax före påsk sker det många stölder. Men nu går vi in i den värsta perioden. Det finns inget som säger att det inte skulle ske även i år, säger Thomas Andersson, regional samordnare för polisens projekt Båtsamverkan väst till Strömstads tidning.

Anledningen till att stölderna ökar vid den här tiden är att många båtägare har avslutat sin semester. Samtidigt ligger båtarna fortfarande kvar i hamnarna. Tjuvarna är främst verksamma i större hamnar som inte är lika lättbevakade.

Tjuvarna nöjer sig oftast med det som är enklast att stjäla, det vill säga båtmotorer, i stället för att stjäla hela båtar. Därefter fraktas motorerna utomlands där de säljs.

Men enligt polisen finns det flera sätt för båtägare att försvåra för tjuvarna.

– Vi ser att båtsamverkan har en bra effekt, i de områden som har det sker det få stölder. Båtsamverkan innebär att man hjälps åt med att hålla koll på varandras båtar och ser till att folk rör sig i hamnen. Man kan också ha en spårsändare på sin båt som gör att man får ett meddelande om den försvinner från hamnen, säger Thomas Andersson till Strömstads tidning.