Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor glädje i KD-lägret efter ökningen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det var stor glädje i KD-lägret i Jönköping efter att SVT presenterade sin vallokalsundersökning. Det var muntra tongångar även på V och SD:s valvakor i Jönköping.

Kristdemokraterna ser ut att gå mot ett mycket starkt valresultat. SVT:s vallokalsundersökning visar på att 7,4 procent av väljarna kan ha röstat på partiet.

– Det är en opinionsmätning och den ska man ta med en stor nypa salt. Men att vi ökat är helt klart, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD), och berättar att det är en glad och varm stämning på partiets valvaka i Jönköping.

Enligt vallokalsundersökningen, som kan ge en fingervisning om hur det slutgiltiga valresultatet blir, får Alliansen 39,6 procent, det rödgröna blocket 39,4 procent och Sverigedemokraterna 19,2 procent.

Största enskilda parti i undersökningen är Socialdemokraterna med 26,2 procent. Den siffran är dock den sämsta för S någonsin. Jämfört med valet 2014 är det en tillbakagång med 4,81 procent. Miljöpartiet ligger nära riksdagsspärren med 4,2 procent.

Trots att Vänsterpartiet nästan ser ut att fördubbla sitt stöd är stämningen på partiets valvaka i Jönköping samlad.

– Det är jättenervöst, vi är försiktigt optimistiska och stämningen är god, men det är inte klackarna i taket, säger Jerry Hansson som är bedrövad över att prognosen för Sverigedemokraterna som visar att var femte väljare kan stödja partiet.

– Var väntat, men väldigt olyckligt att SD går så bra. Jerry Hansson är också bekymrad över Miljöpartiets siffror.

– De balanserar på slak lina och det är väldigt oroväckande.

Illa De Basso är precis på väg in till Socialdemokraternas valvaka när JP når honom.

– Det är ju i linje med en utveckling som vi sett under året. Om det resultatet står sig visar det att vi lyckats bromsa fallet under valrörelsen. Vi var medvetna om att vi hade en tung uppförsbacke.

Enligt vallokalsundersökningen som kom klockan åtta är Miljöpartiet farligt nära spärren för att stå utanför riksdagen. Partiet fick bara 4,2 procent.

– Det var inga roliga siffror, kommenterar Margareta Sylvan från valvakan.

Hon är en av sex ledamöter som sitter i kommunfullmäktige i Jönköping.

– Den spontana känslan är att vi är nervösa och oroliga över hur det ska gå.

I flera tidigare opinionsundersökningar har partiet fått ökat förtroende, inte minst på grund av sommarens extrema värme som kan kopplas till klimatförändringar. Om det säger Margareta Sylvan att det engagemanget tydligen kommit av sig.

– Det är som att det har glömts bort, att folk kanske har tappat intresset, och det känns jättetråkigt om det inte finns mer engagemang för miljön.

I Jönköping har Miljöpartiet sex mandat i kommunfullmäktige och det hon hoppas är att partiet ändå kan behålla dem.

– Vi följer valvakan ända till slutet och hoppas att det ska ta sig.

Vallokalsundersökningen i sin helhet:

Socialdemokraterna 26,2%

Vänsterpartiet 9,0%

Miljöpartiet 4,2%

Moderaterna 17,8%

Centerpartiet 8,9%

Liberalerna 5,5%

Kristdemokraterna 7,4%

Sverigedemokraterna 19,2%

Artikeln uppdateras.