På SLU i Skara är man i full gång med planeringen för den populärvetenskapliga Smedjeveckan som hålls sista veckan i september varje år.

– Under Smedjeveckan kommer vi att inviga de nya stallarna och ombyggnationen på SLU Götala nöt- och lammköttsforskning. Sedan en tid är det klart att prins Carl-Philip har tackat ja till att komma för att förrätta invigningen, säger Margareta Stigson som är platschef för SLU i Skara.

– Det är jätteroligt att han vill komma och att han visar ett sådant intresse för den här produktionsgrenen. Vi uppskattar verkligen att han har en vilja att besöka oss här på SLU.

Invigningen sker onsdag den 26 september vid lunchtid, och prinsen kommer under förmiddagen att anlända till Götala och invigningsceremonin.

– Vi hoppas också att han hinner med ett besök på vårt Veterinärhistoriska museum, men det är inte klart ännu, säger Margareta Stigsson som är mitt i planeringen av besöket.

Värdar för Carl-Philips besök vid anläggningen kommer SLU:s rektor, Peter Högberg, och dekan, Kristina Dahlborn att vara.

– De kommer att kunna visa våra nya faciliteter. Ett stall med avancerad utrustning för framtidens forskning, där man kan mäta individuell foderkonsumtion, vattenintag och vikt och registrera det noggrant. Det är själva förutsättningen för att kunna driva en bra forskning.

Kommer du själv att finnas på plats?

– Absolut! Jag ska dessutom fungera som moderator, säger Margareta Stigson.

Kommer det att finnas möjlighet för allmänheten att delta?

– Jag tror dessvärre inte det. Det kommer att vara många inbjudna och det är bara ett begränsat antal personer som får plats.

Kommer prinsen att ha med sig sin fru?

– Det vet vi inte. Det är han som har fått inbjudan, men skulle hon vilja följa med så är hon naturligtvis också välkommen, säger Margareta Stigson som betonar att planeringen bara har börjat och att det kan bli ändringar i programmet.

Nedan kan du läsa mer om SLU Götala nöt- och lammköttsforskning.