Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professor Rosling förklarar världen

Kan det fungera med välkände professor Hans Rosling som ljudbok? "Hur jag lärde mig förstå världen" är hans sista bok och skrevs under de sista månaderna i livet, tätt tillsammans med journalisten Fanny Härgestam. Jo, det fungerar. Tack vare en fint gestaltad och bildmässig text och tack vare uppläsaren Andreas T Olsson. Likt Hans Rosling har han en framåtlutad röst som liknar Roslings egen pitch och intellektuella rörlighet. Efter ett tag glömmer jag att det inte är författaren själv som läser. Till det bidrar givetvis den högst personliga och ibland privata skildringen. En ödmjuk person tecknar sin väg.

Hans Roslings möten med människor – privat och professionellt – i Sverige, Afrika och andra platser är gestaltade på ett sätt som skvallrar om noggranna och livfulla anteckningar och dokumentation. Allt annat vore omöjligt. Extremt intressant är redan den bakgrund han inledningsvis tecknar över den svenska samhällsutvecklingen med sig själv som exempel. Vad är möjligt att forma av enskilt liv? Det finns ingen slump. Bara insikt, förståelse och konsekvens. Privat såväl som i Afrika vars länder utvecklats från fattigdom och elände till något helt annat under hans livstid.

Vi svenskar älskar professorerna som gör världen fattbar– Hans Rosling kommer alltid att vara en av dem. Att göra forskning begriplig är verkligen den ultimata folkbildningen. Mitt i stormen av fake facts under ett valår med fulgrepp - underbart.

Lyssna på ljudboksspecial i Litteraturpodden