På söndagen höll statsminister Stefan Löfven sitt jultal i Köping. I samband med det presenterade regeringen en ny samtyckeslagstiftning. Enligt lagförslaget ska det inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas för till exempel våldtäkt. Detta meddelar regeringen på pressträffen.

Det nya lagförslaget innebär, enligt regering, bland annat bättre stöd till brottsoffren, skärpta straff och att två nya oaktsamhetsbrott införs: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp.Straffet är fängelse i högst fyra år och det betyder att man kommer kunna dömas för övergrepp i fler situationer än idag.

Till exempel när man misstänker att någon inte vill ha sex men man ändå genomför en sexuell handling med den personen. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt.

Reformen ska även innebära ett förbättrat skydd för barn, menar statsministern.

– Den här är en reform som sätter brottsoffrens intresse främst. Vi vet att särskilt unga kvinnor är utsatta för sexualbrott och att alldeles för få anmäler. Situationen är inte acceptabel. Alla de flickor och kvinnor som utsätts för trakasserier och sexualbrott ska veta: vi är kompromisslösa mot sexualbrotten och vi står på er sida, sa Stefan Löfven på söndagens pressträff.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Den senaste tidens MeToo-avslöjanden har visat att det här verkligen behövs, säger Isabella Lövin,