Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga elever får indraget studiebidrag

Rekordmånga elever runtom i landet får studiebidraget indraget på grund av skolk. De senaste tio åren har antalet ökat, och även i Skaraborg har många elever fått studiebidraget indraget. – Vi ser att både andelen och antalet studenter som får studiebidraget indraget har ökat, säger Anders Dahlkvist, utredare på myndigheten CSN, Centrala studiestödsnämnden, till TT.

Efter att reglerna kring skolors rapportering om frånvaro ändrades 2012 har allt fler elever fått studiebidraget indraget, uppger Centrala studiestödsnämnden, CSN. De nya reglerna innebär att gymnasieskolorna ska rapportera in om en elev har mer än 4 timmars frånvaro under en månad.

I år rör det sig om 27 800 elever, 8,5 procent, av Sveriges gymnasieelever som fått bidraget indraget, vilket är rekordhögt, uppger CSN i ett pressmeddelande.

Läsåren 2015/2016 och 2016/2017 var nivån på indraget studiebidrag jämn på 7,9 respektive 7,8 procent. Årets ökning med 0,6 procentenheter menar Andreas Dahlkvist, utredare hos CSN, delvis beror på en ökning av indragna bidrag hos utländska medborgare.

– Ogiltig frånvaro är generellt vanligare bland myndiga elever än bland omyndiga. En högre andel i gruppen utländska medborgare är också över 18 år. Det bidrar till att andelen som får studiebidrag indraget är högre i denna grupp, säger Andreas Dahlkvist i pressmeddelandet.

I takt med flyktingströmmarna har också gruppen med utländska elever med bristande språkkunskaper i svenska i gymnasieskolorna ökat, menar CSN. Vidare förklarar Andreas Dahlkvist att lägre kunskaper om hur CSN och det svenska samhället fungerar kan vara bidragande faktorer till de högre siffrorna i denna grupp.

Samtidigt ökar andelen skolkare generellt. Stockholm har den högsta andelen i landet på 11,2 procent men även Kalmar län och Västra Götalands län visar höga siffror. I Skaraborg toppar Tibro kommun andelen elever som fått bidraget indraget med 16,9 procent, Hjo, Grästorp och Karlsborg har 0 procent och blir genom det de kommuner med minst andel indragna bidrag.

– Vi ser återigen en ojämn utveckling av andelen med indraget studiebidrag över landet. Den relativt kraftiga ökningen i län som har många studerande på gymnasiet, till exempel Västra Götaland, har fått genomslag på nationell nivå, säger Andreas Dahlkvist.

Den största andelen skolk begås av pojkar, 64 procent, 36 procent är flickor. Friskolor har en högre andel rapporterat skolk än de kommunala skolorna. De elever som har lärlingsersättning har en lägre andel som får studiebidraget indraget, i jämförelse med övriga gymnasiestuderande.