Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga kräftor väntar på Vätterns botten

På med kräfthatten och slå snaps i glaset – årets kräftfiske i Vättern kan sätta nytt rekord.

151 ton signalkräftor kommer att fångas i sjön i år enligt en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Skulle det bli så är det den största fångsten hittills och en ökning på nästan 30 procent sedan förra året, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid SLU.

Under det nuvarande rekordåret, 2008, drogs det upp 145 ton kräftor ur Vättern – en kraftig ökning från tio år tidigare.

– 1998 tog man upp ett och ett halvt ton. Men det har ju inte kommit hundra gånger fler kräftor, man har bara lagt ut hundra gånger fler burar, säger Lennart Edsman.

Det är genom att studera temperaturdata för viktiga perioder i kräftans liv, från romkorn till fångst, som forskarna gör förutsägelser för säsongens kräftfiske.

I år är det tredje gången som SLU gör en kräftprognos – och Lennart Edsman understryker att det är just en prognos.

–Vi vet inte ju hur många redskap fiskarna kommer att använda i år. Har de ingen avsättning för kräftorna kanske de blåser av fisket. Vi vet inte heller hur vädret kommer att bli, säger han.

För det är inte bara kräftorna som påverkas av temperaturen. Svenskarnas köpsug är också betydligt lägre om vädret är svalare.

– Är det bedrövligt väder ett år blir det sämre fångster. Dels för att folk inte är ute lika mycket och dels för att man inte har lika många kräftskivor.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT