Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridskolor i Skaraborg läggs under lupp

Hur bra är hygienen på länets ridskolor? Används läkemedel på ett säkert och korrekt sätt? Det kommer Länsstyrelsen att kontrollera under de kommande veckorna.

Länsstyrelsen Västra Götaland inleder denna vecka en tillsynsinsats för att kontrollera hygien, läkemedelsanvändning och hästpass på ridskolor i länet.

– Det handlar inte om att hitta fel. Vi vill hjälpa ridskolorna att göra rätt, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär vid Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Hygien är viktigt inom hästverksamheter. Detta för att förhindra att smittor sprids, både mellan hästar och från hästar till människor.

– Hästverksamheter är inte en högriskverksamhet när det gäller smittor, men det kan förekomma till exempel bakterie- eller svampsjukdomar som kan överföras mellan djur och människa. Det är viktigt att det finns hygienrutiner så att dessa inte förs vidare till känsliga individer, säger Ulf Lövdahl.

Hästkött är också ett vanligt livsmedel i Europa. Därför ställs särskilda krav på dokumentation. Vissa läkemedel som skrivs ut av veterinärer gör till exempel att djuret inte sedan får säljas som människoföda. Därför måste alla hästar också ha ett pass, även om de aldrig lämnar landet. Passet ska innehålla information om hästens identitet, ägare och medicinska behandlingar.