Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny satsning på gång: Robot kan ta över när du ringer 1177

I framtiden kan du få prata med en robot innan du kommer fram till sjuksköterskan när du ringer sjukvårdsupplysningen.

Artificiell intelligens är något som börjat användas på flera håll inom vården, även i Västra Götalandsregionen. Det finns ett projekt inom Folktandvården där tandröntgenplåtar klassificeras automatiskt med hjälp av AI. På detta sätt kan karies, förändringar i tandbenet och andra sjukdomar upptäckas.

Inom NU-sjukvården finns ett AI-projekt inom mammografi och på sjukhuset i Borås finns ett projekt kring AI och sepsis, blodförgiftning.

– Man har ökat överlevnadsgraden och minskat kostnaderna, säger Tony Johansson (MP), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS), om sepsis-projektet.

Uppbyggnad pågår också av ett nationellt AI-centrum på Lindholmen Science park i Göteborg. HSS hade en information kring AI i vården på sitt senaste möte och politikerna vill nu fördjupa sig ytterligare i frågan.

– Vi har flera goda projekt i regionen, säger Tony Johansson.

Det finns även en förstudie där AI ska kunna hjälpa till med att bedöma hur allvarligt sjuk en person är, självtriagering.

– Man kan tänka sig att man i väntkön när man ringer 1177, innan man kommer fram till en sjuksköterska, får svara på 20-25 frågor som sedan hjälper sjuksköterskan att göra rätt bedömning. På detta sätt aktiveras du dessutom. Istället för att lyssna på listmusik eller tystnad får du stöd under tiden du väntar. Vi tror att det kan ge bättre kvalitet och öka tryggheten. Ibland kan tips om egenvård ges när det är bättre än att besöka sjukvården, säger Tony Johansson.

Detta finns inte idag på 1177, men hos en del sjukvårdsupplysningar utomlands och även hos vissa privata leverantörer.

– Vi är dåliga på att leverera sådant i den offentliga hälso- och sjukvården och där måste vi bli bättre, säger Tony Johansson.

Inera, som ägs av kommuner, regioner och landsting i Sverige och står bakom 1177 Vårdguiden, anordnar 21 november ett seminarium med rubriken ”AI och automatisering i framtidens vård - när blir 1177 Vårdguiden en robot?”. I inbjudan står att en utveckling nu görs av 1177 Vårdguidens tjänster mot mer självservice, i första hand med hjälp av automatisering, men på sikt även artificiell intelligens. Det utlovas även exempel på ”hur 1177 Vårdguiden kan utvecklas till en digital sjuksköterska”.