Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen sätta stopp för återfall bland sexbrottsdömda

Nu vill polisen sätta stopp för återfall hos sexbrottsdömda som begår nya internetbrott mot barn. – Det är ett mycket positivt initiativ. I dag kommer vi oftast in när händelserna redan har skett, säger Marlene Andersson Wikman på Skaraborgspolisen. Tanken är att skapa speciella enheter som förebygger nya brott på det här området.

– Jag tror att en sådan inrättas ganska snart i Skaraborg och just nu är ett nationellt projekt igång om hur arbetet ska läggas upp. Tanken är att spana på personer som har dömts för sexbrott, förklarar Marlene.

Av de omkring 200 personer som årligen döms för sexuella övergrepp mot barn döms cirka tio procent för nya sexualbrott inom tio år.

Men risken för återfall varierar.

Om gärningsmannen har kontaktat barn och ungdomar den inte känner är risken betydligt högre för nya brott.

– Om personen har avtjänat sin sitt straff har vi inte möjlighet att använda tvångsmedel, utan får spana på annat sätt. Men vi har redan fått lämna in namn på personer som vi tror kan ligga i riskzonen, fortsätter Marlene.

Fokus på bedrägerier

Det finns redan i dag en avdelning i Skaraborg som arbetar med IT-baserad brottslighet, men den sysslar enbart med olika former av bedrägerier.

Hur vanligt är det då med den här typen av brott?

– Det är ganska vanligt och vi har i princip alltid ett ärende under utredning, menar polisen.

Ofta blir fallen mycket stora och rör en ansenlig mängd drabbade personer. Varje region har nu i uppdrag att fundera på hur det förebyggande arbetet ska läggas upp.