Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen förklarar: Så stoppade vi den skenande lastbilen på E20

I måndags slog en chaufför larm om att hans lastbil som kördes norrut på E20 inte längre gick att manövrera. Nu berättar polisens insatsledare hur de lyckades undvika att en allvarlig trafikolycka inträffade.

Chauffören befann sig på E20 i höjd med Vårgårda och var på väg mot Skaraborg i när skräcken infann sig. Lastbilens bromsar hade slutat att fungera.

Polisen i Skaraborg fick då dra i gång en massiv insats för att försöka lösa situationen. Insatsledare Peder Karlsson berättar i en intervju med SR P4 Skaraborg om hur arbetet organiserades.

Polisbilar och räddningstjänstfordon såg till att komma ut på E20 och lägga sig framför och bakom lastbilen. Samtidigt gick polisen ut med varningsmeddelanden på radion och avfarter på vägen blev snabbt avspärrade.

Ett antal polispatruller fick även order om att leta efter lämpliga platser längre fram på E20 där de kunde få lastbilen att köra av och stanna. Poliserna längre fram på vägen såg då även till att skicka bilder till lastbilschauffören för att han skulle kunna göra en bedömning av möjligheten att köra av vägen.

Till slut meddelade chauffören att en åker i närheten av Lundsbrunn var ett lämpligt ställe att köra av. När lastbilen körde av så sänktes farten och stoppades sedan helt tack vare att det blev alldeles för tungt för ekipaget att köra på den tunga åkermarken.

– Stor eloge till chauffören som behöll lugnet, säger insatsledare Peder Karlsson till TT.