Centerpartiet har gått framåt i såväl riksdagsval som i regionvalet i Västra Götaland där man tar två nya mandat, enligt den preliminära mandatfördelningen.

– Jag är ju jätteglad över att vi går framåt och tar mer mandat, säger Gunilla Druve Jansson från Skara, förstanamn i regionvalet i Skaraborgs valkrets.

Enligt den preliminära mandatfördelningen är det inte i Skaraborg man tagit fler mandat utan i Göteborgsområdet.

– Rikspolitiken får visst genomslag även på regional och lokal nivå, säger Gunilla Druve Jansson om vad hon tror ökningen beror på, men hon betonar att det är en första reflektion och att en noggrannare analys får göras.

Samtidigt förloras majoriteten i regionfullmäktige för Centerpartiet och de fyra andra partierna i Grönblå samverkan som idag styr i regionen. Tidningen når Gunilla Druve Jansson på väg till möten med andra partiföreträdare inom regionen.

Ska Grönblå samverkan försöka styra regionen även utan majoritet?

– Jag vill resonera med mina kamrater först innan jag uttalar mig om det, säger Gunilla Druve Jansson.

Gunilla Druve Jansson har uttryckt att hon gärna tar plats som regionråd för Centerpartiet i det läget att partiet växer och kanske får två regionrådsposter.

– Just nu avvaktar jag, jag tar inte ut någonting i förskott, säger hon.

För Miljöpartiet är utvecklingen den motsatta, båda i riksdagsval och regionval är väljarstödet kraftigt reducerat.

– Vi har halverat oss i snitt i hela landet, det är samma tråkiga nedgång, säger Peter Sögaard (MP), förstanamn på regionlistan i Skaraborg.

Han tror att skälet är att Miljöpartiet ingått i regeringen och varit tvunget att stå bakom tunga beslut. Som litet parti har Miljöpartiet inte alltid fått sin vilja fram i samarbetet med Socialdemokraterna. Men enligt Peter Sögaard har partiet uppfyllt 85 procent av vallöftena från 2014.

Miljöpartiet ingår också i Grönblå samverkan som nu styr regionen och innan valet har partiet sagt att man inväntar valresultatet innan man tar ställning till vilka partier man väljer att samarbeta med efter valet. Peter Sögaard menar att samarbetet med Socialdemokraterna fungerade bra under perioden 2010-2014 och att även samarbetet med de borgerliga partierna i Grönblå samverkan fungerat väl denna mandatperiod.

– Det finns andra koalitioner man kan tänka sig också, blocköverskridande, säger han.