Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD vill ha maskeringsförbud på sjukhus

Förbjud ansiktstäckande klädsel eller annan maskering för den som vistas i regionens lokaler som sjukhus och vårdcentraler. Det föreslår Sverigedemokraterna i en motion.

Regionfullmäktigeledamoten Johanna Johansson (SD) från Falköping har motionerat om att införa förbud mot maskering i regionens lokaler.

– I dagens otrygga Sverige krävs det att även vi i Västra Götalandsregionen blir mer förebyggande och säkerhetsmedvetna. Alla som vistas i regionens lokaler ska lätt kunna identifieras. Det begränsar risken för hot, våld och i värsta fall terrorhandlingar. Därför vill vi i Sverigedemokraterna att det i samtliga av regionens lokaler förbjuds att vistas med ansiktstäckande klädsel eller annan maskering som helt eller delvis döljer besökarens identitet, sa hon i regionfullmäktige.

Enligt motionen råder idag förbud mot att vid demonstrationer, offentliga sammankomster och idrottsevenemang helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation. ”Detta borde också självklart vara praxis i Västra Götalandsregionens lokaler” skriver Johanna Johansson i motionen.

– Vi ser att det blir otryggare på framförallt akutmottagningar. Det kan vara gäng som kommer in vid skjutningar. Läser man i tidningar ser man att det ofta är i storstäderna som sådant här förekommer, säger Johanna Johansson.

Avsikten är att de som kommer till regionens lokaler inte ska maskera sig.

– Jag tänker så här: På bensinstationer finns förbudsskyltar om att man inte ska gå in med motorcykelhjälm. Det behöver inte vara krångligare än så, säger Johanna Johansson.

I lagen mot maskering vid demonstrationer och liknande finns ett undantag som gäller ansiktstäckande klädsel av religiösa skäl. Bör det finnas ett sådant undantag även när det gäller förbudet mot maskering i regionens lokaler?

– Det har jag inte funderat på ännu, hur hårt det ska dras. Det är någonting som får diskuteras när motionen tas upp för behandling, säger Johanna Johansson.

I Danmark infördes förra året ett maskeringsförbud på allmän plats, som kallas för burkalagen. Tolv personer har hittills fått böta för brott mot denna lag, enligt Sveriges radio.

Motionen avser besökare i regionens lokaler och inte personal (som till exempel opererande läkare som täcker ansiktet), enligt Johanna Johansson.